Yaşama yeniden yön veren keşif
Çin'de bulunan yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan kanıtların yerleşik tarım yaşamının başlangıcına işaret ettiği aktarıldı. İşte yaşam tarzında büyük bir değişime yol açtığı düşünülen kanıtlar...
Bilim insanları, Çin’de yapılan bir araştırma sayesinde 10 bin yıl öncesine ait önemli bir keşif yaptı. Yapılan analizler, küflü pirinçten yapılan alkolün, Doğu Asya'da tarımın yaygınlaşmasını tetiklemiş olabileceğine dair bilgiler ortaya koydu. Çin’in Aşağı Yangzi Nehri bölgesindeki Shangshan kültürüne ait çömlek kaplarda yapılan araştırmalarda, pirinç bazlı fermente sıvıların kalıntılarına rastlandı. Bu içeceklerin, törensel şölenlerde kullanıldığı ve bölgedeki toplumların kültür ve yaşam tarzında büyük bir değişime yol açtığı düşünülüyor.
Shangshan kültürü, pirincin evcilleştirilmesinde önemli bir rol oynamış olabileceği aktarıldı. Araştırmacılar, Shangshan’ın erken dönem arkeolojik kayıtlarından elde edilen mikro fosil kalıntılarıyla, pirinç bazlı alkolün üretimi ve kullanımı hakkında bilgiler edindi. Fermentasyon süreci aslında doğal bir şekilde gerçekleşmiş olabilir. Sıcaklıkların artması ve nem oranının yükselmesi, mantarların büyümesi ve pirinç üzerinde doğal bir fermantasyon süreci başlatmış olabilir.
YAŞAMIN BAŞLANGICINA İŞARET EDİYOR
Bu alkollü içeceklerin, Shangshan halkı tarafından taklit edilerek üretildiği ve kültürel olarak önemli bir yer tuttuğu aktarılıyor. Uzmanlar, bu içeceklerin törensel şölenlerde merkezi bir rol oynadığını ve pirincin daha yoğun kullanılmasının, Neolitik dönemde tarımın yaygınlaşmasına zemin hazırladığını ifade etti. Bu keşif, Çin'deki erken yerleşik tarım yaşamının başlangıcına işaret ediyor.