Zehirden farkı kalmıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin

Türk mutfağının en sık tüketilen gıdaları arasında yer alan soğan, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra besin değerleri bakımından da bir şifa deposu olarak biliniyor. Faydalı özelliklerine rağmen uzmanlar, soğan tüketirken yapılacak basit bir hatanın, besinin bütün faydalı özelliklerini uçurduğunu ve onu zehirli bir hale dönüştürdüğünü belirtti.

Yemeklerde ve salatalarda sık sık kullandığımız soğan, lezzetli olmasının yanı sıra vitamin bakımından da oldukça zengin bir gıda olarak biliniyor.

Doğal bir antibiyotik etkisi yaratan soğan, milyonlarca insan tarafından yaygın olarak yapılan bir hata sonucunda bütün faydalı özelliklerini kaybediyor. Üstelik bu hata, soğanı zehirli bir hale dönüştürmekte.

SOĞANI SAKIN BÖYLE SAKLAMAYIN

Beslenme uzmanları, soğanın soyulmuş ya da doğranmış halinin kesinlikle saklanmaması gerektiğini belirtti. En kaliteli saklama kaplarına koyulmuş ve buzdolabında bekletilmiş halinde bile çiğ soğanlar, bol miktarda bakteri üretmekte. Soğanları yalnızca tüketmeden kısa süre önce kesmeli ve hızlıca kullanmalısınız.

DİLİMLENEN SOĞAN NEDEN ZEHİRLİ HALE DÖNÜŞÜYOR?

Dört mevsim erişilebilen soğan, dünyada patates ve ekmekle birlikte en bol tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Bol miktarda A,B,C vitaminleri bulunan soğan, zengin bileşenleri nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, vücutta antioksidan etkisi gösteriyor.

Tüm bu faydalı özelliklerine karşın, soğanı çiğ şekilde bekletmek vücudun enfeksiyon kapmasına neden oluyor. Üstelik bu süreç gıda zehirlenmesine kadar felaketlere neden olabilmekte. Bu nedenle doğranmış ya da yarım kalmış bir soğanın ertesi gün yenmesi kesinlikle uygun değildir.