İYİ Parti lideri Meral Akşener’in ruh halini, 4 Nisan’da seçim muhasebesinin yapıldığı toplantıda anlatan cümlelerle başlayayım:
“Meral Hanım milletvekilleriyle buluşmasında çok sinirliydi ve sanki kontrolü kaybetmiş gibiydi. Her söz alandan sonra açıklama yaptı ve kızgınlığını ifade etti. Hatta ağır cümleler kurdu.”
Evet... Dün de Akşener, 27 Nisan’da yapılacak olağanüstü kongrede aday olmayacağını açıkladı ve başkan adayları sırayla açıklamalarını yaptı. Şu ana kadar Musavvat Dervişoğlu, Koray Aydın ve Tolga Akalın’ın adaylıklarını ilan ettiklerini biliyoruz. Üç isim de “hür ve müstakillik” konusunda Akşener’e destek veren isimlerdi. Partinin kurmaylarından bir isim 2018’e atıfta bulundu ve “Genel Başkan o dönem de aday olmayacağını açıklamış ancak evinin önüne yürüyüşler yapılmıştı. O da kongrede yeniden aday olmuştu. Ancak bugün bu desteği alamayacağını görüyor” değerlendirmesi yaptı.
O günü hatırlayın.
4 Aralık 2023.
Meral Akşener başkanlığında toplanan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında, CHP’nin 2024 yerel seçimlerde işbirliği teklifi oyçokluğuyla reddedildi. GİK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmaylarının geçen günlerde İYİ Parti Genel Merkezi’ne olan ziyaretlerinde 2024 Yerel Seçimleri için işbirliği yapma teklifi ilettiğini anımsattı. Zorlu, açıklamasında GİK kararına ilişkin şunları söyledi:
“Bu çerçevede Genel İdare Kurulumuz bugün toplanarak söz konusu teklife ilişkin nihai bir karara varmıştır. İYİ Parti, milletimizin kutuplaştırıldığı böylesine bir dönemde, kendisine tek çıkış yolu aradığı bir zamanda Türk avazı, umut çığlığı olarak kurulmuş ve bugünlere gelmiştir. Çok açık ki İYİ Parti’yi aziz Türk milleti kurmuştur. İYİ Parti; milli kimlikten yoksun bir politikayla Türk devletini Türksüzleştirmek siyasetini güdenlere karşı, tertemiz Türk evlatlarının sesi olmuştur. Cumhuriyet ve demokrasi, hukuk ve adalet çığlığı kulakları sağır ederken, bu sesi duymazdan gelenler bilsinler: İYİ Parti, Cumhuriyet’in yeni yüzyılında, 100 yıl önceki o inanç ve ruhla aydınlığı müjdeleyecektir. Mahalli idareler seçimi, Türk milletinin bu kötü gidişata yol açanlara mesajını vereceği bir seçim olacağı gibi; İYİ Parti açısından iktidar yürüyüşümüzde rotanın yeniden belirlenmesi anlamını taşıyacaktır. O rota milletimizin ta kendisidir.”
“Parti üzerinde Erdoğan’ın elleri var” iması
“Müstakillik” üzerinden de seçim çalışmaları yapıldı. “Üçüncü yol” üzerinden bir siyasi hat kuruldu. Akşener’e yapılan eleştiriler de “muhalefete muhalefet ediyorsun” tespitinde yoğunlaştı ve “İktidara yakın bir dille CHP’ye yüklenmek yanlış” fikriyse o gürültü arasında duyulmadı. Bugün ortaya çıkan adayların “hür ve müstakile” destek veren isimler olması da ayrı bir tartışma konusu. Bu noktada genel başkan adaylarından Tolga Akalın’ın dün adaylığını ilan ettiği genel merkezdeki toplantıda kurduğu şu cümlenin altını çizmekte fayda var:
“Değerli dava arkadaşlarım biz bir partimizi (MHP’yi kastediyor A.E.) Erdoğan’a birlikte kaybettik. Ben aday olacağımı açıkladığım gün ikinci defa Erdoğan’a bir parti kaybetmemek üzere yola çıktım.” Akalın’ın, “Çok uzun süre direnmemize rağmen o elin tekrar teşebbüse geçtiğini gördüm” demesi de manidar. Önümüzdeki günlerde bu konunun tekrar gündeme geleceği görülüyor.
“Cihan abi” formülü tartışılıyor
İYİ Parti kulislerinde üç isim daha dillendiriliyor. Bir formüle göre; “Geçiş sürecinin genel başkanı seçilsin ve partiyi toparlasın. Bir ya da iki yıl sonra da olağan kongreyle koltuğunu bıraksın” deniyor. Bu da parti teşkilatlarında yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Bu noktada Cihan Paçacı’nın ismi dile getiriliyor: “Cihan abi formülü partiden kopuşları engeller ve CHP’deki Altan Öymen ya da Hikmet Çetin gibi bir isim olur.” Bir tarafta da eski genel sekreter ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz’ın ismi de kulislerde konuşulanlar arasında. Poyraz’ın genel sekreterlik döneminde partiyi kamuoyunda anlatma misyonunun da altı çiziliyor. “Cihan abi formülü” ya da Uğur Poyraz ismini gündeme getirenlerin ortak fikri de şu: “Diğer isimlerin kazanacağı bir kongreden sonra kopuşların yaşanma ihtimali çok yüksek.”