EKONOMİ VE TEKNOLOJİYİ BİRLEŞTİREN BLOKZİNCİRE 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI

Dijital teknolojiler ve yapay zeka, son dönemlerde Türkiye gündeminin ana konularından biri haline gelirken, dünya genelinde kurumların blokzincirlere yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor. International Data Corporation (IDC) tahminlerine göre dünya genelinde kurumların blokzincir ağlarına yaptıkları yatırım, 2018’in sonuna kadar 2.1 milyar doları, 2021’de ise toplam 9.7, yani yaklaşık 10 milyar doları bulacak. Bu alanda en büyük yatırımların sırasıyla ABD, Batı Avrupa, Çin ve Asya Pasifik bölgelerinde yapılacağı öngörülüyor.

Türkiye gündemi blokzincir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) organizasyonu ile düzenlenen ‘İş Hayatında Blokzinciri Konferansı’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, blokzincirin birçok farklı kaynakta, yakın gelecekte dünyayı değiştirecek önde gelen teknolojiler arasında gösterildiğine dikkat çekti. Bilecik; Deloitte’nin tahminlerine göre, blokzincirin, risk sermayesi yatırımları bakımından bulut bilişim, veri analizi ve nesnelerin internetini yakın bir zamanda geçmesinin beklendiğini aktardı.

Sadece para değil, güven de dijitalleşiyor

“Dünya Ekonomi Forumu kaynakları, blokzincirin, ekonomiyi ve teknolojiyi gerçekten özgün bir şekilde bir araya getiren ilk dijital ekonomi teknolojisi olduğunu yorumluyor," diyen Bilecik, "Blokzincir teknolojisi Bitcoin gibi birçok kripto paranın altyapısını oluşturmaktan öte, birçok farklı işlemin yapılışı için yeni bir sosyal güven altyapısı sunuyor. Finansal hizmetlerden tedarik zinciri yönetimine, tapu veya sağlık kayıtlarından akıllı kontratlara kadar uzanan bir uygulama yelpazesinden söz ediyoruz. Kısaca, sadece paranın değil, güvenin de dijitalleştiği bir çağdayız artık" diye konuştu.

Akıllı strateji zamanı

Türkiye'nin 2018 yılında Twitter'da teknoloji alanında en çok konuştuğu konuların başında ‘blokzincir’in geldiğini kaydeden Erol Bilecik, "Teknoloji alanında en çok kullanılan hashtaglere bakıldığında sırasıyla ‘bitcoin’, ‘blockchain’ ve ‘cryptocurrency’ karşımıza çıkıyor. Görünen o ki bu alana meraklıyız. Şimdi artık akıllı stratejilerle aksiyona geçmenin zamanı” dedi. Türkiye'nin bu dijital treni kaçırmaması gerektiğini dile getiren Bilecik, her yıkıcı inovasyon için geçerli olduğu gibi, bu teknolojinin de dışında kalmamak ve potansiyelini iyi anlamak gerektiğini anımsattı.

TİCARİ BANKACILIĞIN ODAĞINDA DİJİTALLEŞME VAR

Ticari bankacılıkta pratik ve hızlı çözümlere hız verdiklerini kaydeden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, dijital bir çözüm ortağı olarak hareket ettiklerini söyledi.


Teknolojide hızla devam eden değişimler, günlük hayattan sonra ticaret ve bankacılık sektörünün de yeni odak noktasını dijitalleşme olarak belirledi. Finansal işlemlerde müşterilerine karşı dijital bir çözüm ortağı olarak hareket ettiklerine dikkat çeken Şimşek, “İş Bankası olarak ticari hayatın her noktasında finansal çözümler üretiyoruz. Bu noktalar uluslararası ticaretten stok finansmanına, esnafın kredi ihtiyaçlarının anında karşılanmasından e-ticarete kadar uzanıyor” dedi.

Ticarette dijital çözüm ortağıyız

Şimşek, “Yürüttüğümüz faaliyetlerin odağında dijitalleşme yer alıyor. Ülkemizin bütün büyük dönüşümlerine tanıklık eden, bir banka olarak çağın gereklerine uygun hareket ediyoruz. Yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve mobilite gibi dijital teknolojilerin sunduğu yeni imkânlardan yararlanarak hem verimliliğin hem de ürün kalitesinin artırılması yönündeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

İş yapma şekilleri değişti

Şahismail Şimşek, son yıllarda iş yapma şekillerinin teknolojik gelişmeler paralelinde değişime uğradığına işaret ederek, İş Bankası olarak bu noktada bilgi teknolojilerinin tüm olanaklarını kullandıklarını, pratik ve hızlı çözümleri hayata geçirmeye hız verdiklerini söyledi. Ticari müşterilerinin kartlı ödeme sistemlerine ilişkin üye işyeri işlemlerini kolaylıkla yapmaları adına ‘Maximum İşyerim’ uygulamasını hayata geçirdiklerini anlatan Şimşek, bu sayede müşterilerinin finansal işlemlerinde dijital çözüm ortağı olarak hareket ederek dijitalleşmelerine katkı sağladıklarını belirtti.

Maximum İşyerim uygulaması

Şimşek, bireysel müşterilerinin alışveriş deneyimine eşlik eden Maximum Mobil uygulamasının ticari tarafı olarak ortaya konulan Maximum İşyerim uygulamasının, başta KOBİ’ler olmak üzere, tüm üye işyerlerine yönelik olarak hazırlandığını dile getirdi. Şimşek, uygulama kapsamında sağlanan kolaylıklara ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Bu uygulama ile ticari müşterilerimiz POS işlemleri ile ilgili anlık bilgilere erişirken, karşılaştırmalı grafikler aracılığıyla işyeri cirolarının ne kadarının sanal işlemlerden, ne kadarının fiziksel olarak mağazalarından gerçekleştiğini, ciro elde ettiği işlemlerin türlerini, peşin ve taksitli işlemlerini, çok mağazalı firmalar ise il ve ilçe bazında elde ettiği ciroları kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.”

Dönüşüme inovatif katkı

Şahismail Şimşek, geleneksel yöntemlerle faaliyetlerini sürdüren, ancak dijital dönüşüm ile verim artışı sağlama potansiyeli bulunan şirketlerin dönüşme ve yeni sistemlere geçiş sürecinde destek olmak için önemli projelere imza attıklarına da vurgu yaptı. “Bu noktada işbirlikleri kurarak müşterilerimize gündelik süreçler, girişimcilik, inovasyon, müşteri ilişkileri yönetimi gibi pek çok konuda faydalar sağlamayı amaçlıyoruz" diyen Şimşek, "Müşterilerimizin iş süreçlerini dijitalleştirirken ihtiyaç duyabilecekleri çözümlere avantajlı fiyatlarla erişebilmeleri için kampanyalar düzenliyoruz. Ofisim.com, Nkolayofis, E-güven, Bizim Hesap gibi firmalarla düzenlediğimiz kampanyalara yenilerini ekleyerek devam edeceğiz” bilgisini verdi. Şimşek, ‘her yerde bankacılık’ yaklaşımıyla İş Bankası olarak ticari müşterilerle bankacılık işlemleri arasında entegrasyon sağladıklarını dile getirdi.

Cepten ticari işlem imkânı

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek esnaftan, büyük ölçekli kurumsal şirketlere kadar müşterilerinin birçok farklı ticari bankacılık işlemini yer ve zaman kısıtı olmaksızın cep telefonu üzerinden yapmalarına imkan sağladıklarına da değindi. Şimşek, ticari müşterilerinin ‘İşCep’ üzerinden POS ve mevduat hesaplarının ayrıntılarına, ticari kredi ve şirket kredi kartı bilgilerine, çek-senet bilgilerine kolayca erişebildiğini belirtti. Şimşek, İşCep Ticari üzerinden özel sunulan kampanyalara katılımın yanı sıra havale, EFT, çek-senet ve dış ticaret işlemleri için ön ödemeli paket tarife de alınabildiğini kaydetti.

Sanal POS'a kampanya

Şimşek, satışlarını web sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden yapma imkanı sağlayan bir E-Ticaret Hizmet Paketi oluşturduklarını açıklayarak, “Yazılım, sanal POS, kargo hizmeti ve e-arşiv/e-fatura hizmetini bir araya getiren ‘E-Ticaret Hizmet Paketi’ni çıkardık. Bu paket çerçevesinde, bankamızdan sanal POS alacak işyerlerine ilk yıl ücretsiz sanal POS hizmeti, Aras Kargo’da yüzde 30 indirim ve İşNet’ten e-arşiv ve e-fatura uygulaması kapsamındaki müşterilere ücretsiz 500 kontör ve sonrasında alınacak tüm kontörlerde yüzde 20 indirim avantajı yer alıyor” dedi.

DİJİTALDE KULLANICI LOKASYONA BAKMIYOR

Cornerstone tarafından ABD genelinde yapılan bir araştırma dijital bankaların “genç, dijital doğan nesil” için ideal olduğu algısının yanlış olduğunu ortaya koyarken, yeni bir hesap açacakları zaman ne tür bir finans kurumunu tercih edecekleri sorusuna milenyum neslinin sadece yüzde 7’si ‘dijital banka’ cevabını verdi. X kuşağında bu oran yüzde 7’ye ulaşıyor. Cornerstone Advisors Araştırma Direktörü Ron Shevlin, “daha geniş bir kitleye açılma” kavramının yanlış yönlendirildiğini öne sürerken, sadece dijital çalışan bankalara duyulan ilginin yaşla değil, kişinin kendi finansal yaşantısını kontrol etme konusunda duyduğu özgüvenle ilgisi olduğunu kaydetti. Shevlin, Chase tarafından yapılan “Günün 24 saati hizmet verebilen bir müşteri destek ekibi, fiziksel şubelerin sağladığı işlevlerin üstlenebilir.” görüşüne katıldığını belirtiyor. Araştırmaya göre dijital bankayı tercih edecek olanların yarısı yakını, en iyi dijital bankacılık araçlarını kullanabilmek için bu kararı veriyor. Dijital bankada hesap açmayı düşünenlerin sadece üçte biri, banka lokasyonlarını önemsiyor. Diğer müşterilerde ise bu oran yüzde 41’e yükseliyor.

TEKNOLOJİK GİRİŞİMDE BÜYÜK POTANSİYEL

Badeer İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi’nde 150 yabancı yatırımcı, 50 farklı ülkeden 150 yenilikçi proje ile buluştu. Türkiye’deki yatırım fırsatları ve iş dünyasının geleceği ele alındığı Badeer Yatırım Platformu sayesinde yatırımcılar doğrudan projelerle buluştular ve projeler yatırımcılara yatırım imkânlarını tanıtma şansı yakaladılar. Zirvede Ortadoğu ve Afrika bölgesinden gelen yatırımcılar Türkiye’de geliştirilen Blockchain tabanlı ödeme sistemi MenaPay’e yoğun ilgi gösterdi. MenaPay, QR kodlu mobil ödeme altyapısı ile tüm ödeme kayıtlarını Blockchain üzerinde gerçekleştirirken her bir işlem maksimum 5 saniyede gerçekleşiyor. MenaPay ile geleneksel kredi kartı gibi metotlardan çok daha hızlı bir ödeme sistemi sunuyor. Menapay Yönetim Kurulu Üyesi ve Netmarble EMEA şirketinin CEO’su Barış Özistek, Türkiye’de iş geliştirme sürecinden bahsederken, “Türkiye teknolojik girişimlerin projelendirme süreci için büyük bir potansiyel taşıyor çünkü ülkenin koşulları sektör için çok elverişli. Türk gençlerinin akıllı telefon kullanım oranı yüzde 65’in üzerinde ve bu teknoloji projeleri için büyük bir fırsat yaratıyor.” dedi. Menapay IT Direktörü Tuna Orbay ise MenaPay’in ödeme ve Blockchain altyapısının 15 kişilik teknoloji bir ekip tarafından geliştirildiğini katılımcılarla paylaştı.

ARTAN SİBER SUÇLAR MADENLERE İNDİ

Birçok insanın hayatında önemli bir yer edinen kripto para birimleri tüm dünyada siber suçlular için daha cazip bir hedef haline gelirken, zararlı kripto para madenciliği vakalarının hızla artmasına neden oldu. Kaspersky Lab, META bölgesinde kripto madencilik saldırılarında bir önceki yıla göre 4 kat artış tespit etti. 2017 yılında 3.5 milyon olan saldırı sayısı 2018’de 13 milyona ulaştı. Kaspersky Lab’ın topladığı KSN istatistiklerine göre, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesinde bankacılık ile ilgili zararlı yazılım saldırıları yüzde 17 artarak, 2018 başından bu yana yaklaşık yarım milyara ulaşmış oldu. Kaspersky Lab Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Fabio Assolini, “META bölgesi siber suçlular için daha cazip bir hale geliyor. Faaliyetlerin merkezinde finans kuruluşlarını hedef alan saldırılar ve zararlı kripto madencilik saldırıları yer alıyor. Kripto para birimlerinin dışında, blockchain kullanımı ile ilgili büyük beklentiler kaybolacak” yorumunu yaptı.