Ramazan ile birlikte masaların farklı bir özenle kurulduğu, sofraların kalabalıklaştığı, alışveriş listelerinin daha kabarık olduğu zamanlar geldi. Hemen ertesinde de nostaljiyi, kavuşmayı tadacağımız belki biraz da mola alıp dinleneceğimiz bayram gelecek. Peki bu aya bütçelerimiz ne kadar hazır?



Siz planlarınızı yaparken gelir-gider dengeniz bozulmasın, harcamalarda ipin ucu kaçmasın diye birkaç önerimiz var. İşte ev ekonomisi yönetimini bir hayli kolaylaştıracak tasarruf ve harcama önerileri...

Bilinçli alışveriş etmek

Hem tüm ay boyunca hem de bayram öncesinde özellikle kredi kartı harcamaları artıyor. Harcama listesinin başında da gıda alışverişleri bulunuyor. Bu harcamalarda bütçeyi fazla zorlamamak için şunları yapabiliriz. Ürün fiyat karşılaştırması yapmak, kampanya ve indirimleri takip etmek, sadece kampanya var diye ihtiyaç dışı ürünleri almaktan kaçınmak, harcamalar için limit belirlemek ve bunun dışına çıkmamak.

Gıda israfından kaçınmak

Maalesef bu süreçte gıda israfı da artabiliyor. Bu israfa hem alışveriş aşamasında hem de sofrada tanık olabiliyoruz. Oysa küçük müdahalelerle bunu önlemek mümkün. Örneğin oruç tutuyorsak açken alışverişe çıkmamayı, özellikle çabuk bozulabilecek ürünlerde (meyve-sebze vb.) ihtiyacımız kadar almayı, alışveriş listesinin dışına çıkmamayı tercih edebiliriz. Yemek planlarını haftalık olarak yapabiliriz, misafir bekliyorsak abartıya kaçmayan bir menü hazırlayabiliriz. İftarda artan gıdaları sahurda veya bir sonraki gün farklı şekillerde yeniden değerlendirebiliriz. Üstelik israftan kaçınmak cebimize olduğu kadar doğaya da iyi gelir!




BAYRAM İÇİN ÖNCEDEN PARA BİRİKTİRMEK

Diyelim ki bayramda evde kalmayanlardanız… İster tatil olsun ister aile ziyareti, bunun için son dakikada para aktarmak yerine bütün bir ay boyunca düzenli olarak kenara bir miktar ayırabiliriz. Ayrıca mutlaka bir tatil bütçemiz olmalı. Bu bütçe yolculuk, yeme-içme, konaklama, eğlence gibi harcama kalemlerinin tümünü içermeli. Önceden planlanan ve bütçesi belirlenen tatiller çok daha ekonomiktir. "Tatil yapmak istiyorum ama bütçem dar" diyorsanız günübirlik turlara çıkmak, arkadaşlarla birlikte ev-araba kiralamak, kamp yapmak gibi seçenekleri de düşünebilirsiniz.


Sürpriz masraflara hazır olun


Harcamaların artması bir yana planda olmayan, sürpriz masrafların da çıkabileceği bir zaman dilimindeyiz. Beklenmedik bir davet, yolculuk, verilecek harçlıklar... Bunun gibi harcamaların ev ekonomisi üzerindeki etkisini en aza indirmek için küçük de olsa kenara bir miktar para ayırabiliriz.



Bankaların ve kartların sunduğu olanaklardan yararlanın

Bütçemizi rahatlatacak, harcamalarımızı kontrol edecek bir diğer yöntem ise bankamızın/kartlarımızın bize özel sunduğu kampanyaları incelemek. Mesela Garanti BBVA müşterisiyseniz Bonus ailesinin kredi kartlarıyla harcadıkça bonus kazanabilir, kazandığınız bonusları bedava alışveriş için kullanabilir, dilerseniz ödemelerinizi taksitlendirip erteleyebilirsiniz. Ya da Bonus Flaş ile size özel kampanyaları görebilir, dilediğiniz kampanyaya katılabilir ve harcamalarınız için bir tutar belirleyebilirsiniz.





"Ev ekonomisi önce gelir" diyenlerdenseniz siz de bu ipuçlarını takip edip Ramazan boyunca fazla harcamalardan kaçınabilirsiniz. Böylece bayrama keyfiniz ve finansal sağlığınız yerinde girebilirsiniz!