Geleneksel tıbbın gözdesi olan şalgam turpu, son bilimsel araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Sadece bir kez ekilerek aynı kökten defalarca hasat edilebilmesi, hem ekonomik hem de sağlık açısından bu kökü benzersiz hale getiriyor. Keskin tadı ve güçlü içeriğiyle tanınan bu bitki, bağırsak florasını desteklemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle dikkat çekiyor. Bilim insanları, sarımsak ve soğandan bile daha güçlü biyoaktif bileşiklere sahip olduğunu belirtti.
BAĞIŞIKLIĞA “FORMAT” ETKİSİ
Şalgam turpu kesildiğinde ortaya çıkan glukozinolatlar ve bunların türevi izotiyosiyanatlar, vücutta adeta doğal bir temizlik etkisi yaratıyor. Cornell Üniversitesi Gıda Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Elizabeth Johnson, bu bileşiklerin bağırsak florasını dengelediğini ve sindirim sistemini uyardığını belirterek, “İzotiyosiyanatlar yalnızca florayı korumuyor, aynı zamanda sindirim sıvılarını uyararak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Bu, özellikle çiğ tüketildiğinde bir nevi iç temizlik etkisi yaratıyor” dedi.

VÜCUDA DOĞAL BAĞIŞIKLIK ZIRHI
Şalgam Turpu yüksek C vitamini ve güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu da bağışıklık sistemine “format atma” etkisi yapıyor. Southampton Üniversitesi’nden immünoloji uzmanı Dr. Richard Davies, yabani turpun özellikle soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı geleneksel olarak kullanılmasının tesadüf olmadığını vurguladı ve “Turpun içerdiği bileşikler sinüs tıkanıklıklarını gidermede, bronşit belirtilerini hafifletmede etkili. Vücudun savunma mekanizmasını hızla güçlendiriyor" ifadelerine yer verdi.
YETİŞTİRMESİ KOLAY, HASADI BOL
Bu kök sebzenin bir başka avantajı da tarımsal özelliklerinde. Şalgam turpu bir kez ekiliyor, sağlam kök yapısı sayesinde aynı kökten defalarca hasat alınabiliyor. Sonbaharda toplanan kökler kış boyunca saklanabiliyor ve her yıl düzenli ürün elde ediliyor.