Teknolojinin gelişmesiyle beraber günlük pratiklerimiz de değişti. İnsanlar artık daha fazla bilgisayar başında vakit geçirmeye başladı. Pandemi sonrasında ise bu ev çalışma sistemi hayatımızın artık bir parçası oldu. Her ne kadar bu sistem rahatlık sağlasa da uzmanlar ciddi zararları olduğunu söylüyor.

MIT ve Harvard üniversiteleri tarafından yürütülen bir çalışma,  günde 10 saatten fazla oturmanın kalp yetmezliğine neden olduğunu açıkladı. Özellikle bu sürede egzersiz yapılamaması da bu durumu tetikliyor.

OTURMAK KALP YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR

89 bin 530 kişi üzerinde yapılan araştırmada, uzun süre hareketsiz kalmanın kardiyovasküler hastalıkları tetiklediği ortaya çıktı. Bu riskleri azaltmak içinse belirli aralıklarla molaların verilmesi, ayakta çalışma masalarının kullanılması ve fitness takip cihazlarıyla hareketliliğin izlenmesi öneriliyor.

10 SAATEN FAZLA OTURMAYIN

Egzersiz yapmadan 10 saat boyunca oturanlarda yüzde 40 oranında kalp yetmezliği riski yaşandığı belirlendi. Bu sadece kalp yetmezliği değil kolon, meme ve endometriyal kanser gibi hastalıkları da neden olabiliyor.

Uzun süre oturmak ayrıca kan şekerini seviyesini, kan basıncını, kolesterol riskini de tetikliyor.