3 yıl önce Hazar Denizi'nden getirilen Huso Huso balıkları, Elazığ'ın Muratcık köyüne yapılan bir tesiste yetiştiriliyor. Bu balıkların diğer balıklardan özelliği ise 6 yaşına geldiklerinde ve 100 kilograma ulaştıklarında ultrasonla cinsiyetlerinin belirlenmesi. Bunun nedeni ise dişi ve erkek balıkları ayırmak. Ayrı kafeslere alınan erkek balıklar, tüketilmek üzere satışa hazırlanıyor.
Hazar Denizi'nden getirilen bu özel balıklar Elazığ'ın Keban Barajı Gölü'nde ihraç edilmek üzere yetiştiriliyor. 3 yıl önce kurulan tesisin kapasitesi 3 bin tondan 1500 tona çıktı.
DİŞİLERE ÇİP TAKILIYOR
Ağ kafeslerde yetiştirilen huso huso balıkları, özel ekipler tarafından cinsiyet ayrımı yapılarak farklı kafeslere koyuluyor. Dişi olanlar havyar olarak tüketiliyor erkek olanlar ise et. Fakat dişilerin havyar olarak tüketilmesi için 11 yaşını doldurmaları bekleniyor. Dişilerin takibi ise çiplerle sağlanıyor.
4 ya da 5 yıl sonra ihracata başlayacaklarını söyleyen işletme yetkilisi Abdullah Hajiyev, Keban Barajı'nın bu balıkların gelişimine iyi geldiğini ifade etti.
Nesli kritik tehlikede olan bu balıklara 'Avrupa morinası' ya da 'Beluga balığı' da deniliyor. Hajiyev, balıkların şu an 6-7 yaşlarında olduğunu belirterek, "Yaklaşık 4-5 yıl sonra bunlar yumurtaya gelince hem bunlardan yavru alıp Türkiye'de üretimi artırmayı hem de gıda olarak siyah havyar çıkarmayı planlıyoruz" dedi.
ERKEKLER ET OLARAK DİŞİLER HAVYAR OLARAK SATILIYOR
Hajiyev, balıkların 6-7 yaşında cinsiyetlerini belirleyebildiklerini belirterek, kafeslerden çıkarılan ve yaklaşık 100 kilograma ulaşan balıklara özel ekip tarafından ultrason cihazı ile bakıldığını ve bu aşamadan sonra erkek ve dişilerin ayrı kafeslerde yetiştirildiğini anlattı.
İnsanların, bu balıkların tadına bakmalarını ve havyarı daha uygun fiyattan verip daha çok insanın denemesini de sağlamak istediklerini ifade eden Abdullah Hajiyev, huso huso balığının besin değeri yüksek bir balık olduğunu da söyledi. 5 yıl sonra ihracatına başlayacaklarını belirten Abdullah Hajiyev şunları kaydetti:
"Bu balığın hem et olarak hem de havyarı açısından Rusya çok büyük bir pazar. İhracata oradan başlamayı hedefliyoruz. Rusya'nın yanı sıra Amerika, Japonya, Avrupa ülkelerinde çok tüketilen bir ürün. Bu ülkelerin tamamına ihracat yapmayı planlıyoruz. Buralarda müşterilerimiz, bildiğimiz firmalar var, ilgileniyorlar, yakından takip ediyorlar."