11 yıl boyunca kayıp kalan ve tesadüfen ortaya çıkan Superman'in ilk çizgi romanı Action Comics No. 1'in son derece nadir bulunan bir nüshası, kişiler arasında yapılan özel bir anlaşmayla 15 milyon dolara (yaklaşık 644 milyon TL) satıldı.
Rekor satış, ABD'nin New York kentindeki Manhattan merkezli Metropolis Collectibles/Comic Connect aracılığıyla gerçekleştirildi. Şirket, alıcı ve satıcının talebi üzerine kimliklerin gizli tutulduğunu açıkladı.
YILLAR ÖNCE 4 LİRAYA ALINMIŞTI
Bu rakam, çizgi roman dünyasında bugüne kadar ödenen en yüksek bedellerden biri olarak kayda geçti. Daha önceki satış rekoru, Kasım ayında açık artırmada 9.12 milyon dolara (yaklaşık 391 milyon TL) satılan Superman No. 1'e aitti.
İlk kez 1938 yılında yalnızca 10 sente (yaklaşık 4 TL) satışa çıkan Action Comics No. 1, Superman'in doğuş hikayesini anlatmasıyla süper kahraman türünün başlangıcı kabul ediliyor. O dönemde bir antoloji olarak yayımlanan çizgi roman, daha sonra popüler kültürün en güçlü karakterlerinden birine hayat verdi.

Uzmanlara göre bugün dünya genelinde bu baskıdan 100'den az sağlam kopya kaldığı düşünülüyor. Metropolis Collectibles yöneticilerinden Vincent Zurzolo, eserin önemini "Bu kitap, çizgi romanların Kutsal Kase'si. Superman olmasaydı Batman ve diğer süper kahramanlar da olmazdı" sözleriyle özetliyor.
NİCOLAS CAGE DETAYI FİYATI UÇURDU
Satılan nüshanın geçmişi de fiyatın bu seviyeye çıkmasında etkili oldu. Çizgi roman, 2000 yılında Hollywood yıldızı Nicolas Cage'in Los Angeles'taki evinden çalınmış, 2011'de Kaliforniya'nın güneyinde bir depoda tesadüfen bulunmuştu.
Eserin geri verilmesinden altı ay sonra Cage, Action Comics No. 1'i açık artırmada 2.2 milyon dolara (yaklaşık 94.5 milyon TL) satmıştı. Ünlü oyuncunun çizgi romanı 1996 yılında 150 bin dolara (yaklaşık 6.4 milyon TL) satın aldığı biliniyor.
Metropolis Collectibles yöneticilerinden Stephen Fishler'a göre, 11 yıllık kayıp süreci ve bu sıra dışı hikaye, çizgi romanın değerini katladı. Fishler, "Kayıp olduğu yıllarda fiyatı adeta fırladı. Bu olay, Nicolas Cage'e de ciddi bir kazanç sağladı" ifadelerini kullandı.