Büyük İskender'in önemli savaşlarından biri olan ve günümüz Çanakkale sınırları içerisinde yapılan Granikos Savaşı'nın izleri bulundu. 150 yıldır keşfedilmeyi bekleyen alan için 20 yıl önce ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, çalışmalar başlatmıştı. Çalışmalar sonuç verdi.
2 bin 400 yıl önce yapılan Granikos Savaşı’nın izleri Çanakkale'de ortaya çıkarıldı. Prof. Dr. Reyhan Körpe'nin 20 yıl önce başlattığı çalışmalar neticesinde savaşın yapıldığı alan bulundu. Körpe, 150 yıllık güzergahı tespit ettiklerini belirterek, "Bu güzergahtan İskender'in Granikos Savaşı'na hangi rotadan ulaştığını bulduk" ifadelerini kullandı.
İSKENDER'İN BÜYÜK FETHİNİN SIRRI BU YOLDA
Turizme kazandırılan alanın Çanakkale'nin 100 kilometre doğusunda Biga Ovası'nın ortasında olduğu ortaya çıkarıldı. Eski dönemlerde 'Granikos Irmağı' olarak adlandırılan çayın kenarında yapılan savaş, Büyük İskender'in önemli savaşları arasında yer alıyor. İskender, bu yol üzerinden Batı Anadolu'ya oradan da Hindistan'a giderek Asya'yı fethetmiştir.
"KÜLTÜR ROTASI OLACAK"
Tarihin dönüm noktalarından biri olan Granikos Savaşı, Büyük İskender'in büyük fethinin anahtarlarından da biriydi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilen oturumda tespit edilen alanla ilgili konuşan Körpe "İskender'in Çanakkale'nin hemen yanından Özbek köyü ovasından başladığı, daha sonra doğuya doğru hareketle Umurbey, Lapseki ve sonra dağları aşarak Biga Ovası'na indiği, Granikos Çayı'na ulaştığı bu rotayı tam olarak tespit ettik. Bu rota aynı zaman bir kültür rotası olarak tartışılacak" dedi.