Tell Abu Saifi bölgesinde yer alan ve uzun yıllardır bilinen kale, Ptolemaik dönem (MÖ 304–30) ile Roma dönemi (MÖ 30 – MS 642) arasında kullanılmıştı. Kazılar, kalenin farklı dönemlerde yeniden inşa edilip değiştirildiğini gösteriyor.

Son bulgular, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’na bağlı arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Ekip, kalenin girişine kadar uzanan ağaçların dikildiği dairesel kil alanlar buldu. Bu bulgular, Antik Mısır’da büyük ölçekli bitki yetiştiriciliği yapıldığını gösteren yazılı belgeler ve arkeolojik kanıtlarla da örtüşüyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan New York Şehir Üniversitesi Klasikler Profesörü Elizabeth Macaulay, kazıda yer almamış olsa da bu tür kil dairelerin ağaç dikimi için kullanılmış olmasının mümkün olduğunu belirtti. 

Macaulay, kök kalıntılarına ulaşılması halinde hem bu alanların ağaçlık olduğunu kesinleştirmenin hem de hangi tür ağaçların dikildiğini tespit etmenin mümkün olabileceğini vurguladı.

Kazılar sırasında ayrıca askerlerin ve muhtemelen ailelerinin yaşam alanlarına ait kalıntılar da bulundu. Bunun yanında, kaleye ulaşımda kullanıldığı düşünülen 100 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde kireçtaşıyla döşeli bir yol da ortaya çıkarıldı.

Beklenmedik bir başka keşif ise dört köşesi belirlenmiş başka bir yapıya ait kalıntılar oldu. Bu yapının da bir kale olabileceği düşünülüyor, ancak henüz işlevi ya da dönemi tam olarak belirlenebilmiş değil.