Çoğu zaman gözünde minik bir canlı olarak görünen bu hayvanın diş sayısı 20 bine kadar çıkabiliyor. Bu hayvan salyangoz. Salyangozlar, ağzındaki "radula" adı verilen özel bir yapıya sahip. Radula, keratin benzeri bir maddeyle yapılmış binlerce mikroskobik dişi içeriyor. Bu dişler, yaşamları boyunca sürekli olarak yenileniyor.
Salyangoz türlerine göre diş sayıları farklılık gösterebiliyor örneğin sıklıkla karşılaştığımız bahçe salyangozları genellikle 14 bin dişe sahipken, deniz salyangozlarının diş sayısı daha düşük olabiliyor. Her bir dişin ise farklı işlevleri var.
SALYANGOZLARIN GİZLİ SİLAHI
Radula yapısı adeta bir zımpara gibi işlev görerek salyangozların besinlerini kazıyıp parçalamasını sağlıyor. Otçul salyangozlar, bitki yapraklarını, yosunları veya başka besin yüzeylerini bu dişlerle kazıyarak tüketiyor. Etle beslenen salyangozlarda da dişler daha keskin ve sivri olabiliyor. Bu sayede bu salyangozlar, avlarını yakalayarak parçalayabiliyor.
Deniz salyangozları, radulalarını oldukça ilginç bir şekilde kullanabiliyor ve bazı türleri ise dişlerini zehir enjekte etmek için bir mızrak gibi kullanabiliyor. Bu özellik, salyangozların hayatta kalmasını sağlayan evrimsel bir stratejidir.