Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde işsizliğin, yoksulluğun, acının, kanın, gözyaşının yegane sebebinin terör olduğunu belirterek, “Bizde ayrım yok, bölücülük yok, bölgesel milliyetçilik yok, etnik milliyetçilik yok, dinsel milliyetçilik de yok. Kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız” dedi.

Başbakan Erdoğan, Midyat’ta katıldığı toplu açılış töreninde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde işsizliğin, yoksulluğun, acının, kanın, gözyaşının yegane sebebinin terör olduğunu söyledi.

-MARDİNLİ İÇİŞLERİ BAKANI GÜLER'İ ÖRNEK GÖSTERDİ-

“Buradan gözlerindeki heyecanı, ışıltıyı, umudu görebildiğim evlatlarımız niçin en iyi eğitimi almasın? Üniversiteyi bitirip neden mühendis, doktor, öğretmen, mimar olmasın? İstediği alanda niçin kariyer yapmasın? Bu bölgenin çocukları neden önemli mevkilere gelip kendi şehirlerine hizmet etmesin?” diye soran Erdoğan, şöyle konuştu:

“İşte Muammer Güler kardeşimiz. Bu toprakların evladı. Yıllar yılı valilik yaptı. Gaziantep’te vali oldu. En son İstanbulumuzda vali oldu, 7 yıl İstanbul gibi bir şehre vali olarak hizmet etti. Şimdi İçişleri Bakanı oldu, tüm Türkiye’ye hizmet verecek. İçinizden biri. Bizde ayrım yok, bölücülük yok, bölgesel milliyetçilik yok, etnik milliyetçilik yok, dinsel milliyetçilik de yok. Biz, tüm insanlarımızı seviyoruz. Hepinizi seviyoruz, 76 milyonu seviyoruz. Onun için bir süreci içindeyiz. Bu süreç, bir çözüm sürecidir.

Bu süreçte kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız. Bizim milliyetçilik anlayışımızda vatanseverlik, insanseverlik var, fakirin fukaranın yanında yer almak var ve şu güzel ülkemizi, dünya ülkeleri arasında ilk 10’a sokmak var. İşte onun için eğitim, sağlık, adalet, emniyet dedik. Bunun üzerine Türkiye’yi inşa ediyoruz.”

-“BU BÖLGENİN İNSANININ OKUMASINI, YETİŞMESİNİ İSTEMİYORLAR”-

Erdoğan, hep birlikte, teröre karşı mücadele etmek gerektiğini vurgulayarak, “Ben inanıyorum ki, benim Midyatlı kardeşim cesur, cesaret sahibi. Birileri ‘Kepenklerini indirin’ dediğinde, o indirmeyecek. ‘Kusura bakmayın, siz başka yerlere gidin’ diyecek. ‘Bizim gönül kepenklerimizi kimse indiremeyecek’ diyecek” dedi.

Terör örgütünün, özellikle son zamanlarda eğitim kurumlarını ve öğrencileri hedef aldığını, katlettiğini ifade eden Erdoğan, şunları ekledi:
“Çünkü bu bölgenin insanının okumasını, yetişmesini istemiyorlar. Bu bölge inanının yoksulluktan, işsizlikten kurtulmasını istemiyorlar. Kanlarını akıttıkları, ölmeye ve öldürmeye programladıkları gençlerin tükenmesini istemiyorlar. İşte buna artık hep birlikte, ‘Dur’ diyeceğiz. Hep birlikte ‘Silahlar sussun, fikirler konuşsun, siyaset konuşsun’ diyeceğiz. Biz, silahların susması, silahların artık gömülmesi, kendi ayakları üzerinde duran, kendi iradesiyle hareket edebilen siyasete fırsat tanınması için bir çözüm süreci başlattık.

Sizler arkamızda durduğunuz sürece biz bu meselenin üzerine kararlılıkla gidiyoruz ve gideceğiz. Bizim haklar, hürriyetleri özgürlükler konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Hakları ve özgürlükleri sadece belirli bir kesime vermiyoruz, belirli bir bölgede uygulamıyoruz. Biz, batı hangi hakları alıyorsa, doğu ve güneydoğu da aynı hakları alacak diyoruz. Kuzey neyi alıyorsa, güney de onu alacak diyoruz.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasayı isteyenin kendileri olduğunu, diğer siyasi partilerinse “ipe un serdiğini” belirterek, “Bu kadar anayasalar yapmış, anayasalarda değişiklik yapmış bir Türkiye, hala darbe anayasalarıyla mı yönetilecek?” dedi.

Başbakan Erdoğan, Midyat’ta katıldığı toplu açılış töreninde, hiçbir ayrım gözetmeksizin 81 ile tüm ilçelere, köylere, yaylalara, mezralara hizmet götürdüklerini söyledi. Yıllarca ihmal edilmiş, geri bırakılmış bütün bölgelere pozitif ayrımcılık yaptıklarını ve daha fazla yatırım götürdüklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bir kardeşim, şuraya bir pankart asmış, ‘2023’e kadar değil, 3023’e kadar seninle beraberiz’ diyor. Bu, gönüllerin konuşmasıdır, gönül dünyasının bütünlüğüdür. İşte ben Midyat’ta bunu görüyorum. Midyat, Türkiye’nin bütün renklerini bünyesinde toplayan ve bunları huzur içinde, karşılıklı sevgi saygı içinde, dayanışma içinde bir arada yaşatan bir medeniyetler, barış, sevgi şehridir. Farklılıklar arasında hoşgörüyü egemen kılan Midyat, değil Türkiye’ye, dünyaya örnek teşkil edecek bir ilçemizdir. Siz bunu başardınız. Sizleri tebrik ediyorum.”

-“İPE UN SERİYORLAR”-

Erdoğan, yeni anayasayı isteyenin kendileri olduğunu, diğer siyasi partilerinse “ipe un serdiğini” belirterek, şunları ekledi:

“CHP diyor ki, ‘Bunun sınırı olmaz. Ne zaman biterse.’ MHP, ’23 Nisan güzel bir gün, 23 Nisan’a kadar bitirelim’ diyor. Eyvallah diyoruz, 23 Nisan fazla uzun bir süre değil. BDP’ye bakıyorsun, o da aynen CHP gibi konuşuyor, ‘Süresi olmaz, ne zaman biterse’ diyor. Böyle sulandırma olmaz. Bir iş yapacaksan, bunun başlangıcıyla bitişi belli olur. Bu kadar anayasalar yapmış, anayasalarda değişiklik yapmış bir Türkiye, hala darbe anayasalarıyla mı yönetilecek?

Biz samimi olduğumuzu en başta gösterdik. Bizim 325 milletvekilimiz var. Biz, 325 milletvekiliyle Anayasa Uzlaşma Komitesi’nde 3 kişiyle temsil ediliyoruz. Bizim dışımızdaki 3 partinin 215 milletvekili var. 9 üyeyle temsil ediliyor. Biz yeni anayasayı yapalım diye buna bile eyvallah dedik. Hala faturayı bize kesmek istiyorlar.

Bunu kimse yemez. Normal parlamentodaki komisyon çalışmalarında milletvekili sayınız neyse, ona göre üyeyle orda temsil edilirsiniz. Ama biz burada yeter ki üzümü yiyelim dedik. Bizim bağcı dövmekle işimiz yok, dedik. Şimdi Meclis Başkanımız Mart sonu dedi ve Mart sonuna kadar çalışacağız. İnşallah hayırlı olur, inşallah bunu da bitiririz.”

ANKA