armut-burak-zafer-nilay-ornek--42Yeni haberdir. Ben de birkaç yeniyi bir araya getireyim, sergiden bir ‘enteresan’ Instagram hesabına, lokantalardan dükkânlara “Böyle de bir şey var” diyeyim istedim; buyrunuz…

Elmalarla ‘Armut’ları Karıştırmayalım: Lokanta Armut

Şef Burak Zafer Sırmaçekici ile ortağı Tülin Bozüyük, bir süredir hazırlıkları süren restoranlarını açtılar. İstanbul, Küçük Armutlu’daki restoranın adı ‘Armut’. Dükkan’ın yan tarafı. Sarı-gri renklerin ağırlıklı olduğu, sade dekorasyonlu, açık mutfaklı samimi bir yer. Muhteşem seramik parçalar yapan Tülin’in dokunuşları görülesi. Lokanta Armut henüz çok yeni. Her gün biraz daha oturacak. Burak’ın elinden çıkan her şey çok lezzetli. Mönü kısa ve öz (sevdiğimiz hareketler bunlar). Fiyatlar da uygun.

Geçmişi, halılarla yeniden dokuyan biri var

Elsa Ers, benim çok beğendiğim, her işini takip ettiğim bir genç sanatçı. İstanbul doğumlu, Paris’te çok iyi bir eğitim almış, şimdi Tel Aviv’de yaşıyor.

elsa3-nilay-sli

Türk kilim desenlerini, sahaflardan aldığı eski aile fotoğraflarıyla bir araya getirip bambaşka forma sokarak harika işler çıkarıyor. ‘Kutsal + Dünyevi’ adını verdiği yeni sergisi, önceki gün Tophane’deki Pg Art Gallery’de açıldı.

elsa2-nilay-ornek-sli

25 Şubat’a kadar sürecek. Geçmişin bugüne kilimlerle, halılarla dokunuşunu çok seviyorum; tavsiye ederim.

Bahçeden eve getirenlerin en yenisi: Tazedirekt

Şehirde yaşayanların ‘taze ve doğal’ gıda bulma arayışlarına bir çare de Bursa’dan geldi: tazedirekt.com. İnternet sitesinden seçtiğiniz ürünler, çok kısa sürede, dalından hemen koparılıp aracısız evinize gönderiliyor. 1 ay buzdolabında durup gram bozulmayan yoğurtlara, çizilmiş kadar düzgün görünümlü sebze ve meyvelere o kadar alışmışız ki, siteye “Bu kabaklar niye biçimsiz?” gibi tepkiler gelebiliyormuş! Oysa doğallığın göstergesi.

nilay-taze-direkt-sli

TESLİMAT ÜCRETSİZ

İlgimi çeken bir konu ise sitenin bakliyat, süt ürünleri, sebze ve meyvede olduğu kadar Boğazköy Çiftliği’nden gelen ette de iddialı olması.

Tazedirekt’in sitesinde garip bulduğum şey, çok nadir de olsa ‘kola’ ve krema gibi iki üç ürünün de ‘çok satanlar’ arasında yer alması. Ama sitenin tamamen doğala yönelme planı var. Yerel üreticiyi koruma kafası hakim. Tarlalara daha yeni ürünler de ekilecek. Tanıtım döneminde ücretsiz teslimat yapan, ödemenin evde de yapılabildiği Tazedirekt, arkadaşını davet edenleri 50 TL değerinde alışveriş hediye ediyormuş. Şimdilik siparişler Bursa ve İstanbul’a götürülüyor.

Ayaspaşa Rus Restoranı ile yeniden...

İstanbul Ayaspaşa’da yani Gümüşsuyu İnönü Caddesi üzerindeki Doğu Avrupa ve Rus yemekleri yapan restoran çok uzun süredir tadilattaydı; tadilattan önce yemekleri pek iyi sayılmazdı.

ayaspasa-1-nilay-ornek

Ancak geçtiğimiz günlerde yenilenen dekorasyon ve mönüsüyle döndü! Daha deneyemedim ama 1943’ten beri var olan, 3 kuşak ailemin yemek yediği restoranın bu dönüşünde iyi olmasını diliyorum.

‘Yok artık!’ dedirten Instagram hesabı!

Adı ‘İşerim ben bu akşam’! (Bilmeyenlere, Duman’ın ‘İçerim ben bu akşam’ şarkısına gönderme ile…) Sonuçta Instagram’da; fotoğraf koyması lazım. Ne fotoğrafı koyuyor dersiniz?

instagram-hesabi-nilay-sli

İşemesini! Çeşit çeşit klozetler, kimi zaman da çalılık görüyoruz hesapta, üzerlerine işenirken!

Karaköy’e bir, iki; pardon üç yeni!






1.The North Shield Gastro Pub

Karaköy’ün en, en yenisi (salı akşamı açıldı); Türkiye’de franchise’lar ile birlikte 18’incisi açılan The North Shield. Göktürk, Yeşilköy ve Karaköy’dekiler, kurucusu olan Teoman ve Lale Hünal tarafından işletiliyor.

north-shield-nilay-sli

Pub, ismini İngiltere’deki Newcastle limanının yanındaki küçük bir kasabadan alıyor. Teoman Bey, içki kültürü yazarı ve mimar, kızlarından biri aşçı, diğeri mimar. Lezzet, lezzetin sunumu ve dekorasyon konusunda sıkıntı zor yani.






2. Twins’e ikiz geldi!

Agah Uçan ile Yosrie Jacobs’un İstanbul Gümüşsuyu’ndaki, kahvesi, atmosferi ve kruvasanıyla çok sevilen üçüncü nesil kahve dükkânları Twins’in Karaköy’de de şubesi açıldı. Bence en iyi kruvasan onlarda...

nilay-twins-sli

Fransa’dan donmuş olarak getiriyorlar, burada sipariş olduğunda sıcacık, tazecik çıkıyor. Bana 6 TL pahalı gelmişti ama Twins’in ardından aynı yöntemle kruvasan yapıp satanlar var ve daha pahalı.

3. Havalı bir evde alışveriş eder gibi: Mae Zae

Açılalı kısa zaman oldu... Karaköy Hoca Tahsin Sokak’tan geçerken sadece güzel bir lamba ile tablo görünüyor. ‘Başka bir dünyaya’ açılan kapı için aşağıya inmeniz gerekiyor. İyi dekore edilmiş, yüksek mi yüksek tavanlı bir yer.

maezae-nilay-sli-3

Münire Alabaz’ın sahibi olduğu Mae Zae’de (ismi Sümerce’de Ben-Sen demekmiş) el yapımı seramikler, bitkiler, yurtdışından getirilen enteresan obje ve kıyafetler, takılar, fincanlar, kol saatleri, retro mobilyalar ve daha pek çok şey satılıyor. Havalı bir evde alışveriş eder gibi: Mae Zae