sozcu.com.tr/İSTANBUL

Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerini içerdiği ortaya çıkmış Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise "50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi doğru değil. Bu olayın güncel değeri yok" demişti. Yıldırım "Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir" diye konuştu. CHP ise iddialara kayıtsız kalamayarak konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da haber sitelerindeki haberleri ihbar kabul ederek konuyla ilgili soruşturma başlattı. Peki yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlerin kimlik bilgileri nasıl ve nereden çalındı? Çalınan kimlik bilgileri ile neler yapılabilir? İşte 6 yıllık skandalda yeniden ortaya çıkan soru işaretleri...

[caption id="attachment_1170592" align="alignleft" width="660"] FOTO:DHA - "Skandal yeni değil" diyen Yıldırım'ın kimlik bilgileri de sızdırılan veri tabanında yer alıyor.[/caption]

SKANDAL NASIL YENİDEN GÜNDEME GELDİ?


Uluslararası haber sitelerinden edinilen bilgilere göre; geçtiğimiz pazar günü, 2010 yılından önce çalındığı düşünülen yaklaşık 50 milyon vatandaşa ait temel kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya kökenli bir siteye yüklendi. Romanya merkezli siteden ise dünyanın dört bir yanına dağıldı.

SIZDIRILAN VERİ TABANINDA NELER VAR?


Sızdırılan veri tabanında; 2011 seçimi öncesinde seçmen sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS’e kayıtlı adresleri var.

[caption id="attachment_1170593" align="alignleft" width="880"] Veri tabanında yapılan aramada Erdoğan'ın kimlik bilgilerine bile ulaşılabiliyor.[/caption]

ERDOĞAN'IN BİLGİLERİ BİLE VAR!


Örneğin bilgileri sızdıran sitede yapılan aramada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kimlik bilgilerine bile ulaşılabiliyor. Erdoğan'ın Ankara Subayevleri’ne  kayıtlı olduğu gözleniyor.

HAKAN FİDAN VE BİLAL ERDOĞAN YOK!


Sızdırılan verilerde şuanki MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küçük oğlu Bilal Erdoğan ile ilgili kimlik bilgilerine ise ulaşılamıyor. Birçok ünlünün yanı sıra bakanların bile kişisel bilgilerine ulaşılabilirken, bilgilerin çalındığı tarih olan 2010 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirilen Fidan ve Bilal Erdoğan ile ilgili aramalarda ise herhangi bir bulguya rastlanmıyor.

BİLGİLER NASIL ÇALINDI?


Tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren skandalda bilgilerin nasıl çalındığına yönelik ise çeşitli 'teoriler' var.  Birincisi teori; 2010 yılında bu verilerin Yüksek Seçim Kurulu’ndan çalındığı. İkinci teori ise aynı yıllarda merkezi MERNİS sistemine girilerek tüm bu bilgilerin çalındığı yönünde.

ÖNLEM ALINMAMIŞ!


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da 'itiraf' etmesiyle 'resmiyet' kazanan hırsızlık olayında,  "yıllardır bilindiği halde" hiçbir önlemin alınmadığı da ortaya çıktı.

ÇALINAN BİLGİLERLE NELER YAPILABİLİR?


Uzmanlara göre; sızdırılan kimlik bilgileri ile kredi çekmekten, resmi belge almaya, vekalet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar birçok şeyi yapmak mümkün.

HÜRRİYET YAZARI UYARDI: TC KİMLİK NUMARALARI DEĞİŞMELİ


Hürriyet yazarı İsmet Berkan bilgilerin dünya çapındaki sitelere dağılacağını şubat ayı sonundaki bir yazısında gündeme getirmişti. "Bizim, 49 milyondan fazla vatandaşımızın her türlü kimlik bilgisi çalındı" diyen Berkan “En büyük ulusal güvenlik sorunumuzu
konuşmuyoruz bile” başlıklı yazısında yetkilileri göreve çağırmış ‘bilgisayar korsanı’ adı veren birtakım kişilerin ellerindeki bu bilgileri web’e koymaya hazırlandıklarını" duyurmuştu.

Uyarı yazısından sonra konuyla ilgili ikinci yazısını bugün kaleme alan İsmet Berkan yine ciddi uyarılarda bulundu. Berkan yazısında "Devletimizin siber suçlarla ilgilenen pek çok birimi var, eminim onlar da bir sürü şey düşünüyordur ama benim aklıma gelen maalesef tek bir çare var: Bütün TC kimlik numaralarını sil baştan yeniden belirlemek. Ve bunu da bir algoritmayla otomatik olarak değil, sahiden sil baştan yapmak. Yani söylemek istediğim, eski TC kimlik numarasıyla yenisi arasında hiçbir bağ bulunmamalı, birinden diğerine ulaşılamamalı. Bu yapılırsa kötü niyetli kişilerin elindeki veri tabanının hiçbir anlamı kalmaz" dedi.

HÜKÜMET KANADINDAN İKİNCİ AÇIKLAMA


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum. Rakamlara baktığınız zaman Türkiye’deki seçmen sayısına yakın bir rakam. YSK bu seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşılıyor. Bu sızmanın araştırılması lazım. Öyle zannediyorum ki bu haberlerin çıkmasının ardından adli ve idari takip başlamıştır. Bildiğiniz Türkiye, kişisel verilerin korunmasını anayasada yer verdi. Kişisel verilerin el değiştirilmesi, paylaşılması temelde yasaklandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili ceza yaptırımları arttırıldı. Kişisel Verileri Koruma Kanunu çıktı. Bu kanun sayın Cumhurbaşkanımızda. Yakın bir zamanda Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecektir. Kişisel verileri ihlal edenlere müeyyideler konmuştur. Vatandaşlarımıza birtakım haklar tanınmıştır. Dolayısıyla kişisel veriler yaptığımız bu düzenlemeyle çok güçlü bir koruma altına alınmıştır. Geçmişte 2010′da yaşanan bir olayın tekrarı olmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Bu konuyla ilgili adli ve idari soruşturmalar yapılacaktır” dedi.

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da  50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılması skandalı ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.