Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi toplantısında yaptığı konuşmasında güçlü bir ishbarat kurulmasına değinirken TİB'in kapatılacağını söyledi ve TİB için bütün pisliklerin kaynağı, dedi. Peki TİB nedir? Bu kurumun görevi nedir? TİB'in açılımı nedir? İşte TİB ile ilgilid detaylar...

TİB - TELEKOMÜNİKAASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI NEDİR?


Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Türkiye'de telekominikasyon yoluyla yapılan iletişimin içeriğini kontrol etmekle yükümlü devlet kurumudur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlıdır.

2005 Ağustos’unda kurulmuş ve tümüyle işlevsel olarak 2006 Temmuz’unda çalışmalarına başlamış olan Başkanlık, bugüne kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma istihbaratının ayrı ayrı birimler ve savcılıklardan aldıkları izinlerle gerçekleştirdikleri telefon dinlemelerini tek merkezden yapmak ile yükümlüdür. Başkanlık ayrıca 5651 Sayılı Kanun'a göre İnternet içeriğinin izlenmesi/denetlenmesinden ve yargıç, mahkeme ve Cumhuriyet savcıları tarafından verilmiş erişim engelleme kararlarının uygulanmasından da sorumludur. Türkiye dışında barındırılan içeriğe erişimi, idari kararla engelleme yetkisine de sahiptir. Gayriresmî verilere göre 2014 yılında 18 binden fazla site TİB tarafından erişime engellenmiştir.