ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın dışişleri bakanlığı için aday gösterdiği Mike Pompeo'nun bu göreve getirilmesini onayladı. Merkezi Haberalma Örgütü'nün (CIA) direktörlüğünden bakanlığa gelen Pompeo, atanmasının hemen ardından Avrupa ve Ortadoğu'daki önde gelen müttefiklerle görüşmelere başlıyor.

Pompeo, Rusya'nın artan etkinliği ve NATO askeri ittifakını güçlendirmenin yolları konusunda Avrupa'daki müttefiklerle görüşmeler yapmak üzere bugün Brüksel'e gitti. Meslekten asker ve daha sonra Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyesi olan Pompeo, Trump yanlısı ve siyasi görüşlerinde şahin bir siyasetçi olarak biliniyor.

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, bugün Pompeo'nun İtalyan ve Türk mevkidaşlarıyla bir araya geleceğini duyurdu. Washington Post'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Pompeo'nun NATO ile amacının Rusya'yı NATO'dan uzaklaştırmak olduğunu aktarırken, gazete, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin son dönemde sancılı olduğunu ifade etti. Açıklama yapan üst düzey yetkili, Pompeo'nun mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye'nin kuzeyindeki koordinasyonu tekrar odaklamak istediğini söylerken, ABD'nin çiçeği burnunda dışişleri bakanının başka konuları da gündeme getireceği belirtildi.

Washington Post'a konuşan yetkili, Pompeo'nun Türkiye'de yargılanan ABD'li rahip Brunson'ın serbest bırakılması çağrısında bulunacağını ve Türkiye'nin Rusya'dan gelişmiş hava savunma sistemi almaması konusunda destekleyeceğini söyledi.