İşsizlik oranı, şubat döneminde yüzde 10.6 ile yine çift hanede kaldı. İşsiz sayısı 3 milyon 354 bin olarak açıklanırken, gerçek işsiz sayısı 351 bin kişi artarak 6.7 milyona çıktı. Ayrıca her 100 gençten 19’u işsiz.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı şubat döneminde yıllık bazda 546 bin kişi azalarak 3 milyon 354 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2 puanlık azalışla yüzde 10.6 seviyesinde gerçekleşti. Ancak umudunu yitirip iş aramayı bırakanlar, eksik istihdamdakiler, mevsimlik çalışanları da dahil edince geniş tanımlı hesaplamayla gerçek işsiz sayısı 351 bin kişi artarak 6 milyon 402 binden 6 milyon 753 bin kişiye çıktı. Geçen yıl aynı dönemde ise gerçek işsiz sayısı 7 milyon 73 bin kişiydi.

TARIM İSTİHDAMI AZALDI


TÜİK verileri çarpıcı bir gerçeği de yeniden su yüzüne çıkardı. Genç işsizlik oranı yüzde 19 olurken, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 22.8 oldu. Buna göre, her 100 gençten 23’ü okumuyor ve aynı zamanda işsiz. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 53 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 262 bin kişi arttı. İstihdam  edilenlerin yüzde 17.7’si tarım, yüzde 20’si sanayi, yüzde 7’si inşaat, yüzde 55,3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0.5 puan, inşaat sektörünün payı 0.3 puan, hizmet sektörünün payı 0.1 puan arttı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın kış aylarında bile istihdama önemli katkı sağladığını belirterek, “Tarım, şubatta 4 milyon 983 bin kişiye istihdam sağladı, toplamda işsizliği 1.9 puan düşürdü” dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarımda istidamın şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 53 bin kişi azalmasına rağmen, bir önceki aya göre 20 bin kişi arttığını bildirdi. Şubatta, 28 milyon 166  bin kişi olan istihdamın yüzde 17.7’sini tarımın karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şubatta tarımda 2 bin 864 erkeğin ve 2 bin 120 kadınınistihdam edildiğini aktardı.

KAYITDIŞI YÜZDE 32.2


Şubat 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan azalarak yüzde 32.2 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 21.7 oldu.

FATURAYI HERKES ÖDÜYOR


CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in şubat ayına ilişkin olarak açıkladığı işsizlik oranının 10.6 olduğuna işaret ederek, “İş bulma umudu olmayan, mevsimlik çalışan ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar dahil işsizler dikkate alınarak gerçek işsizlik rakamına bakıldığında bu oran yüzde 17.23. Eksik istihdam ve yetersiz istihdam edilenleri de katarak baktığımızda ise geniş tabanlı işsizlik rakamı yüzde 19.96” dedi. Erdoğdu, ekonomiyi canlandırmak için vergi indirimleri, kredi yapılandırmaları ve istihdam kampanyaları düzenleyen hükümetin beceriksizliğinin faturasını tüm halkın ödediğini ifade etti. Oranların AKP’nin geçici süreyle yarattığı stajyer ve çırak istihdamına, ayrıca düzenlenen istihdam kampanyalarına karşın işsizlikte bir azalma olmadığını gösterdiğine işaret eden Erdoğdu, “Halen gençlerimizin yüzde 19’u işsiz. Yani her 5 gencimizden 1’i, neredeyse her 3 genç kadından da 1’i ne eğitimde ne de istihdamda görünüyor” diye konuştu.