Merkez Bankası politika faizini yüzde 17.75 seviyesinde bıraktı. Kararın ardından dolar çok sert yükseldi.

24temmuzdolargraf

İşte Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamanın tamamı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.


Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.


Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.


Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.


Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.


ZOR GÜNLER BİZİ BEKLER


Merkez Bankası'nın faiz arttırımı yapması gerektiğini söyleyen Sözcü Gazetesi yazarlarından Murat Muratoğlu," Merkez Bankası, faiz artırımı yapması gerekiyorken hiç kımıldamadı. Nitekim kurum Berat Albayrak'a bağlanmıştı. Berat Albayrak önce "damat" sonra "bakan" olduğunu gösterdi.  Bu saatten sonra kimse Berat Albayrak'ı ciddiye almaz. Olmayan kredibilitesini tamamen yok etti.  Durum artık çok farklı yerlere gider. Dolar kurunu kim bilir nereye iter.  Zor günler bizi bekler!" dedi.

'BEKLENTİLERİN ÇOK DIŞINDA'


PPK kararına piyasanın tepkisinin sert olduğunu belirten GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Piyasa faiz artışını bu kadar fiyatlamışken, beklentilerin çok dışında bir karar geldi. Albayrak'ın 'piyasanın önünde gideceğiz, piyasa ile kavga etmeyeceğiz' açıklamasıyla 100-125 baz puanlık faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Artış gelmeyince, piyasa tepkisi çok sert oldu" dedi ve ekledi:

"Dolar/TL ilk etapta 4.75'lerden 4.94'e çıktı. Dolar/TL'de yeniden rekor seviyeleri görebiliriz. Piyasa psikolojik olarak bu seviyelere alışacak. TCMB'nin kredibilitesine çok zarar veren bir hareket. TCMB bağımsızlık algısını artırıp yatırımcı güvenini tesis edebilirdi. Bu kararla birlikte para politikalarına güven de büyük ölçüde zarar görecektir."

Kararın ardından BIST-100 endeksine de sert satış geldiğini belirten Erkan, "Faiz artışıyla birlikte TL varlıklarda bir değerlenme söz konusu olabilir şeklinde de bir beklenti vardı... Ancak önümüzdeki dönemde borsada da aşağı fiyatlamalar bekleyebiliriz" dedi.