Kutlamaların yapıldığı Maltepe miting alanına çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların girişi saat 13.30 sıralarında tamamlandı. Alanda sendika örgütlerinin ve parti bayraklarıyla "Herkese adalet, herkese iş", "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın direniş" yazılı parkartlar açıldı

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN FOTOĞRAFINA DA YER AYRILDI

1 Mayıs için kurulan dev platformun yanındaki bölümde, CHP Milletkvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Gülay Yedekci, Ali Şeker ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile HDP Milletvekilleri Pervin Buldan ve Rıdvan Turan ile Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Ferhat Tunç da yer aldı. Bu bölümde halen Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafı konularak bir sandalye ayrıldı.

istanbul-dha
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının İstanbul'daki adresi Maltepe Miting Alanı oldu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alanı, vatandaşlar, sendika üyeleri sabahın erken saatlerinde doldurmaya başladı. Maltepe'de toplanan çok sayıda sendika üyesi, 1 Mayıs'ı kutladı.

1 Mayıs kutlamalarına katılan tiyatro sanatçısı Genco Erkal, sahnede yaptığı konuşma öncesinde şiir okudu. "İşçi sınıfına selam olsun" diyen Genco Erkal, meydanda bulunanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın emek ve barış olduğunu belirterek, "1 Mayıs emek, demokrasiden, adaletten, özgürlükten, eşitlikten yana olanlar, bu ülke bizimdir diyenler; bu ülkenin bütün değerlerini güzelliklerini biz üretiyoruz, memleketimize sahip çıkıyoruz diyenler hepimiz hoş geldik, sefa getirdik. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birlik, yaşasın dayanışma" dedi.

miting-reuters

[old_news_related_template title="Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahalesi" desc="İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarında geniş güvenlik önlemleri alındı. Taksim Meydanı kapatıldı, İETT seferleri durduruldu, İstanbul Metrosu Taksim istasyonunda kapatıldı. Öte yandan Beşiktaş'ta toplanarak Taksim'e yürümek isteyen yaklaşık 15 kişilik gruba polis müdahale etti. Taksim Meydanı'nda sadece sendikaların çelenk bırakmasına izin veriliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/taksim_16_9_1525157903.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/taksime-yurumek-isteyen-gruba-polis-mudahalesi-2380862/"]

istanbul-iha-2

 

istanbul-iha-5

CHP KORTEJİ 5 KM'LİK YÜRÜYÜŞÜN ARDINDAN MİTİNG ALANINA ULAŞTI

Kartal sahilinde bir araya gelen aralarında il başkanı, milletvekilleri, belediye başkanları ile parti meclisi üyelerinin de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu, yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından Maltepe’deki miting alanına ulaştı.

istanbul-dha

CHP’liler İstanbul İl Başkanlığı’nın öncülüğünde Kartal Atalar Sahilinde bir araya geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker, Gamze Akkuş İlgezdi, Sezgin Tanrıkulu, eski milletvekilleri, parti meclisi üyeleri, ilçe belediye başkanları, parti meclisi ve gençlik kolları üyelerinin de arasında bulunduğu kalabalık grup, ‘Yaşasın 1 Mayıs pankartı eşliğinde’ saat 10.30 sıralarında yürüşüye geçti. Turgut Özal Bulvarı üzerinde yürüyen grup, sık sık ‘Yaşasın 1 Mayıs direnişimiz’,’Ya hep beraber ya hiç birimiz’, ‘Direne direne kazanacağız’ şeklinde sloganlar attı. Türk bayrağı ve parti flamaları taşıyan partililere bazı vatandaşlar yol kenarından alkışlarla eşlik etti.

istanbul-dha-1

Yaklaşık 5 kilometre yürüyen CHP korteji saat 11.40 sıralarında Maltepe Miting alanına geldi.. Grubun alana yaklaştığı sırada bazı partililer meşaleleri yakınca etrafı dumanlar kapladı. CHP’liler daha sonra arama noktasında üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı.

istanbul-dha

İSTANBUL'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

1 Mayıs önlemleri kapsamında İstanbul'da 26 bin 174 polis görev yapıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kapsamında İstanbul genelinde görev yapan 26 bin 174 polisin 8 bini Maltepe'de, 6 bin 500'ü ise Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş 'ta görevlendirildi. 85 TOMA, 12 shortland ile 55 zırhlı araç da çeşitli noktalarda konuşlandırıldı. Havacılık Şube Müdürlüğü'ne bağlı 4 helikopter de İstanbul'u havadan gözetliyor.

[caption id="attachment_2381763" align="alignnone" width="1184"]Foto: Reuters Foto: Reuters[/caption]

İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 84 OLDU

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinde İstanbul'un çeşitli ilçelerinde gözaltına alınan göstericilerin sayısı 84 oldu.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinde gözaltı sayısı İstanbul'da 84'e yükseldi. Beşiktaş'ta 60 kişi, Beyoğlu'nda 16 kişi, Şişli'de 2 kişi ve Maltepe'de 6 kişi olmak üzere toplamda 84 gösterici polis ekiplerince gözaltına alındı.

"TAKSİM'DE PLASTİK MERMİLERİN KARŞISINA ÇIKMAYANLAR, BUGÜN MALTEPEDELER"

Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Saraçhane Parkı'nda kutladı. Açıklamanın ardından gruptan 60 kişi İstanbul Valiliği'nden izin alarak Taksim'de bulunan Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakmaya gitti. Yaklaşık bin 500 kişi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamaları için Aksaray'da buluştu. Yürüyüşe geçen grup 10.00 sıralarında Saraçhane Parkı'na geldi. Polis ekiplerinin önceden geniş güvenlik önlemleri aldığı parkta toplanan grup, 'Yaşasın 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü' yazılı pankart açtı. Gruptakiler '1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız', 'Taksim işçiye yasaklanamaz', '1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür' ve 'Direne direne kazanacağız' şeklinde slogan attı. Parkta bir süre davul ve zurna eşliğinde halay çeken grup daha sonra ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu.

istanbul-dha0

"1 MAYIS TAKSİM'DE OLMALI"

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de olması gerektiğini belirterek, 'İstanbul'da 1 Mayıs kutlamasının Taksim'e yönelik bir karartma çabası olacağını düşündüğümüz için Taksim dışında İstanbul'da hiçbir mitinge katılmama kararımızı sürdürüyoruz. Bakırköy Pazar yerine de katılmadık. Bunun için iki dönem Gebze'de yaptık. Biz ilkelerimize sahip çıkan bir sendikayız. Başka yerlerde miting yapmak Taksim'i unutturur. Biz şu saate kadar Taksim talebimizden vazgeçmedik. Bugün makul bir sayıyla da olsa Taksim'e çıkacağız" dedi.

"TAKSİM'DE PLASTİK MERMİLERİN KARŞISINA ÇIKMAYANLAR, BUGÜN MALTEPEDELER"

Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise “Tüm işçi ve emekçiler 1 Mayıs uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun. Taksim'de plastik mermilerin karşısına çıkamayanlar, bugün de Maltepe'deler. Taksim'e çıkmak bizlerin namus borcu ve onurudur. O bakımdan bizim bu birlikteliğimiz ve mücadelemiz Türkiye işçi sınıfında bir kırılma noktasıdır. Türkiye işçi sınıfının geleceği ve DİSK'in geleceği buradan doğacaktır" diye konuştu.

60 KİŞİ OTOBÜSLERLE TAKSİM'E GİTTİ

Grup açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağılırken, Nakliyat İş Sendikası ve Birleşik Metal İş Sendikası üyesi 60 kişi İstanbul Valiliğinden yazılı izin alarak Taksim'de bulunan Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakmak üzere otobüslerle yola çıktı.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI NEDEN KUTLANIYOR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.

DHA- İHA