İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, 22 Mayıs 2018 günü “Tarihi ve kültürel miras alanlarında kentsel dönüşüm planlama yaklaşımı geliştirilmesine yönelik analitik etütlerin yapılması” hizmet alımı ihalesine çıkıyor. İhaleye ilişkin Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Gerekçe Raporu”, İBB'nin İstanbul’un 8000 yıllık geçmişine tanıklık eden farklı kültür ve imparatorlukların izlerini taşıyan Tarihi Yarımada'yı kentsel dönüşüme açma planlarını da ortaya koymuş oldu. İBB, bu ihale ile Tarihi Yarımada için hazırlanacak kentsel dönüşüm planlarına referans olacak verileri toplayacak.

22 FIRSAT ALANI


İhalenin “Gerekçe Raporu”nda, İBB’nin 2015-2019 Stratejik Planı doğrultusunda 39 ilçe için kentsel dönüşüm perspektifiyle hazırlanacak planlara altlık oluşturmak üzere analitik veri hazırlamak üzere 15 Şubat 2016’da bir ihale düzenlendiği hatırlatıldı. Bu çalışma kapsamında “İstanbul Kentsel Dönüşüm Master Planı”nın hazırlandığı ve 22 adet “Kentsel Dönüşüm Fırsat Alanı” tespit edildiği belirtildi.

SİLUET VE İMAR HAKLARI YENİDEN “İRDENELENECEK”


Raporda, 22 adet “Kentsel Dönüşüm Fırsat Alanı”ndan biri olan, tarihi ve kültürel miras alanı olma özelliğine sahip Tarihi Yarımada için kentsel dönüşüme yönelik üst ölçekli planlama yaklaşımlarının, uygulamaya geçişi kolaylaştıracak alt ölçekli planlama çalışmalarına aktarılması imkânı verecek ara ölçekte, siluet kararlarının uygulamada yarattığı sorunlar açısından yeniden irdeleneceği bir etüt çalışması için bu ihalenin düzenlendiği vurgulandı. Bu iş kapsamında mevcut siluet kararları ile birlikte mekânsal dönüşümü mümkün kılacak imar haklarının yeniden irdeleneceği, kentsel dönüşüme yönelik bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

“HASSAS DÖNÜŞÜM”


Raporda “UNESCO’nun dünya mirası olarak ilan ettiği bölgeler dahil stratejik tarihi varlıkların üstün evrensel değerleri üzerindeki etkilerini gözeten kentsel dönüşüm projeleri ile ilçenin siluetinin nasıl güçlendirilip korunabileceği ele alınırken aynı zamanda alan içindeki hassas kentsel dönüşüm sürecine rehberlik edecek plan yaklaşımı şemaları elde edilmesi hedeflenmektedir” denildi.

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK


İhale şartnamesine göre yapılacak etüt çalışması kapsamında öncelikle mevcut ve önerilen siluet kararlarını irdeleyerek Tarihi Yarımada’nın bütünü için 1/5000 ölçekli planlara referans olmak üzere “Tarihi Yarımada Kentsel Dönüşüm Planlama Yaklaşımı” belirlenecek. Sonrasında belirlenecek farklı kentsel karakterde 5 adet, 1/1000 ölçekli planlara referans olmak üzere kentsel dönüşüm şemaları, tasarımları ve uygulama yol haritaları geliştirilecek.

470 GÜN SÜRECEK


3 aşamadan oluşacak bu çalışmaların 470 günde tamamlanması planlanıyor. Birinci aşamada Tarihi Yarımada’nın tamamında kentsel dönüşüm yaklaşımının belirlenmesi için ön araştırma yapılacak, veriler toplanacak ve analizler hazırlanacak. İkinci aşamada Tarihi Yarımada’da kentsel dönüşüm planlama yaklaşımı belirlenerek mekânsal ve strateji kararlar geliştirilecek. Sit ve koruma kararları, siluet, mülkiyet analizi yapılarak kentsel dönüşüm rehberi hazırlanacak. Üçüncü aşamada sonuç çalışması yapılacak. Bölge ile ilgili daha önce yapılmış planlama ve işletim modeli çalışmaları ile bu çalışma kapsamında elde edilen verilerin birlikte değerlendirildiği bir sonuç kitabı hazırlanarak 100 adet basılacak. Web tabanlı interaktif sunum ve animasyon film yapılacak.