İstanbul Boğazı dün benzeri filmlerde yaşanabilecek bir gemi kazasına sahne oldu. 225 metre boyundaki “Vitaspirit” adlı dökme yük gemisinin dümeni, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altından geçerken kilitlendi. Sürüklenmeye başlayan dev gemi, Beylerbeyi tarafındaki Hekimbaşı Salih Efendi yalısına büyük bir gürültüyle çarptı. Çarpma sonucu 85 milyon dolar değerindeki ahşap yalının ön cephesi adeta enkaza döndü. Kaza sonrası Boğaz gemi trafiğine kapatıldı. Olayın duyulmasının ardından bölgeye Kıyı Emniyeti tahlisiye botu ve römorkörleri sevk edildi. Gemi yalıdan römorkerle çekildi.

FOTO: DHA FOTO: DHA

TORUNLARI İŞLETİYORDU


Tankerin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nı Yalı Organizasyon isimli bir firma işletiyordu. Düğün ve konser organizasyonları düzenlenen yalıda, izlenme rekorları kıran Bin Bir Gece isimli dizi başta olmak üzere televizyon dünyasının birçok yapımı çekilmişti. Yalıyı işleten organizasyon firmasının sahiplerinin, Hekimbaşı Salih Efendi’nin en küçük kızı Sakıbe Hanım’dan doğma torunu Mehlika Hanım’ın çocukları Aslı Zeynep, H. Jefra Süveyda, Payidar Zerhan ve Salih Burak olduğu öğrenildi.

[sozcu_dailymotion_video id="x6hh0nu">

BÜYÜK KORKU YAŞANDI


Kazada büyük bir şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Geminin çarptığı yalının hemen bitişiğindeki balık restoranlarında yemek yiyenler korku içinde kaçıştı. O anlar onlarca kişi tarafından cep telefonları ile kaydedildi.

KAPTAN KONUŞTU


Kaza sonrası, olay yerine giden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörler, gemiyi Ahırkapı’ya çekti. Kazanın ardından İstanbul Boğazı çift yönlü olarak deniz trafiğine kapatıldı. Kılavuz kaptan, kazaya makine arızasının neden olduğunu söyledi.

yali-kaza-1

DİZİLER BURADA ÇEKİLİYORDU


KIRMIZI renkteki bu ikonik yapının bilinen ilk sahibi, Osmanlı’nın ilk tıp okulu olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk mezunlarından Hekimbaşı Salih Efendi. Yalıya da ismini veren Hekimbaşı Salih Efendi 3 Osmanlı sultanının doktorluğunu yapmanın yanı sıra botanik hocalığı, maarif müsteşarlığı ve Maarif Meclisi Başkanlığı gibi görevlerde de bulunmuş, ünü Osmanlı sınırlarını aşmış biri. Şimdilerde düğün, konser ve benzeri etkinliklerin düzenlendiği yalı “Binbir Gece” gibi popüler dizilere de ev sahipliği yapmıştı.