İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede Yunanistan tarafından işgal edilen 18 ada arasında yer alan Bulamaç, Eşek, Koyun, Sakarcılar, Keçi, Marathi adalarına kilise inşa edildiği ve bu ibadethanelere Türkiye’deki Fener Rum Kilisesi tarafından papaz görevlendirildiği ifade edildi.

“PAPAZLARIN PARASINI KİM ÖDÜYOR”


Türkiye’de faaliyet gösteren bir kurumun Yunanistan tarafından işgal edilen topraklardaki kiliseye din adamı görevlendirmesinin suç olduğunu öne sürülen dilekçede, Fener Rum Kilisesi’nin bu adalardaki kiliselere din adamı görevlendirip görevlendirilmediğinin araştırılması, görevlendirildiyse bu papazların ücretlerinin kimler tarafından ödendiği ve hangi ülke vatandaşı olduğunun sorulması gerektiği vurgulandı.

“YUNAN YÖNETİCİLERLE RESMİ TÖRENLERE KATILIYOR MU?”

Fener Rum Kilisesinin böyle bir uygulama yaparak “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçunu işlediğini öne sürülen dilekçede şöyle denildi: “Ülke toprağı olan adaların yabancı bir devlet tarafından işgal edilip, işgal sonrası hakimiyetin pekiştirilmesi yönünde inşa edilen kiliselere yabancı devletle tam bir işbirliği içerisinde Türkiye’de bir Türk kurumu olan Eyüp Kaymakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Fener Rum Kilisesi’nin papaz tayin etmesi, bu papazların işgalci devletin askerleri ve yöneticileriyle birlikte adalarda resmi tören ve ayinlere iştirak etmeleri bu kişilerle birlikte ada yönetimini gerçekleştirmeleri suçtur.”

TÜRKİYE’YE TESCİLLİ

Ege Denizi'nde Yunanistan tarafından işgal edilen 18. ada olan Marathi Adası'nın, 1933'te CHP tarafından Milletler Cemiyeti'ne Türk adası olarak ve ismen tescil ettirildiği ortaya çıkmıştı.

SÖZCÜ’nün manşete taşıyarak duyurduğu haberde yer alan belgeye ulaşan Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım şunları söylemişti: “4 Ocak 1932'de Türk-İtalyan Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmenin onay süreci devam ederken Türkiye, 1932'de Milletler Cemiyeti'ne üye oldu. Türk-İtalyan Sözleşmesi, 14 Ocak 1933'te TBMM tarafından kabul edildi ve 25 Ocak 1933 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan Türk-İtalyan Sözleşmesi'nin 1. maddesinde, Marathi Adası'nın Türkiye'nin egemenliği altında olduğu belirtilmiştir. Sözleşme, 24 Mayıs 1933'te Milletler Cemiyeti Sekreterliği'ne tescil ettirilmiştir. Bu belge arşivlerde.”

[old_news_related_template title="Yunanistan, işgal ettiği 6 adamıza 10 üs kurdu" desc="Ege Denizi’nde 18 adamızı işgal eden Yunanistan, bunlardan 6’sına askeri yığınak yapıyor. Kurulan 10 üste, 4 bin asker bulunuyor. Üslerdeki ağır silahların namluları da Türkiye’ye çevrilmiş halde" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/shutterstock_49575826.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/yunanistan-isgal-ettigi-6-adamiza-10-us-kurdu-1901944/"]