Başbakanlık Müsteşarlığı’ndan, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na getirilen ve bu durumda Türkiye’nin iki numaralı ismi olan Fuat Oktay’ın biyografisinde yer almıyor ama, ortaklarının büyük bölümü yurtdışında çalışanlardan oluşan YİMPAŞ Holding Anonim Şirketi’nde de görev yapmıştı. YİMPAŞ ismi hep “Yeşil sermaye” basında yer alıyordu.

YİMPAŞ’ın araştırma şirketi ANAR’ın başında Beşir Atalay bulunuyordu. Görevi YİMPAŞ Holding’in yönetim, insan kaynakları, mali işlerini düzenlemek, AR-GE çalışmaları yaptırmaktı.

BİRİSİ DE FUAT OKTAY’DI

Bu amaçla parlak isimler yüksek maaşlarla getirildi. Bunlardan birisi de Fuat Oktay’dı. YİMPAŞ’ın şirketleri ve yatırımlarını düzeltmek için çaba gösterdi. Gidişatı iyi görmeyince 1,5 yıllık çalışma sonunda ayrıldı. Kardeşi Nihat Oktay da, YİMPAŞ’ın muhasebe servisinde görevliydi.

Fuat Oktay, başbakanlık müsteşarlığıyla bürokrasinin en tepe noktasındaydı. Şimdi ise Türkiye’nin ikinci adamı. Bir dönem görev yaptığı YİMPAŞ’ın bugününü merak ediyorsanız, amiral gemisi olan Aytaç fabrikası ve önemli şirketleri satıldı. Kalanların ise çoğu atıl vaziyette. Onların da bir kurtarıcıya ihtiyacı var.

Fuat Oktay’ın memleketi olan Yozgat, her yıl 10 bin kişi göç veriyor. Tek fabrikası vardı o da gitti. Bira fabrikasının yerinde apartmanlar yükseldi. Oktay’dan Yozgat’a sahip çıkar diye önemli bir beklenti var. Yeni görevi hayırlı olsun.

MEMNUN EDEN ATAMA

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir eğitimci olmayanların elinde oyuncağa döndü. Bakanlar ayrı, üst düzey bürokratlar ayrı telden çaldı. AKP’li bakanın yaptığını, yerine gelen AKP’li bakan değiştirdi. İlk yapılan düzenlemeyi “reform” diye yutturanlar, sistem değişikliği yapıldığında da “reform” dediler.

Yeni Bakan Ziya Selçuk, eğitimin akademik, bilimsel ve uygulamalı yönünü bilen bir isim. Ders programlarında kapsamlı değişiklik onun döneminde yapılmıştı. Atatürk, cumhuriyet ve onun değerleriyle görev döneminde hiç çatışmadığı gibi, bu eğilimlerde olanlarla da mücadele ettiği bilinir. Ancak, bu duruşu sergileyenlerin Milli Eğitim’de işi zordur. Aşırı müdahaleler nedeniyle, Selçuk görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştı.

DOLMUŞ ŞOFÖRLÜĞÜNDEN

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’de öğrenim gördüğü dönemde, babasına ait dolmuşta şoförlük de yapıyordu. Öğrencilik döneminde başlayan çalışma hayatı, Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeliğiyle sürdü. Maya Okulları’nın kurucuları arasında yer aldı ve bu okulda ortaklığı devam ediyor. Bu atamadan sonra Ziya Selçuk’u, Milli Görüş çizgisinden sanabilirsiniz. Değil. Selçuk, ülkücü kökenli olarak bilinir.

İLK İŞİ SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

AKP iktidarı döneminde belki de en başarısız olunan alanların başını, sürekli  oynanan eğitim sistemi çekti. Sınav sistemleri tam anlamıyla kaosa döndürüldü. Selçuk öğrencinin geçmişi, okul başarısı, performansını değerlendirecek çalışmaya hemen başlayacak. Öğretmenler için “Performansa dayalı” sistemi geliştirecek.

Her fırsatta “Cumhurbaşkanı arkamda” diyen ve kendilerini dokunulmaz gören bürokrat dönemi olduğu sürece, bu bakanlığa kimi getirirseniz getirin başarılı olamaz. Ziya Selçuk, göreve balıklama atlayan tiplerden de değil. İnanıyorum ki görevi kabul etmeden önce bazı şeyleri konuşmuştur. Kendisinden çok şey bekleniyor. Dileriz, Ziya Hoca umut bağlayanları mahcup etmez.

Devlet, Gülen’den 155 bin lira istiyor


Gönderilen tüm belgelere rağmen ABD’nin Türkiye’ye iade etmediği, etmeye yanaşmadığı Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başı Fetullah Gülen’in emekli maaşıyla ilgili yeni bilgilere de ulaştım.

Yıllarca, devletten emekli maaşı alan Gülen, Türk vatandaşlığından çıkarılmadığı için Emeklilik Kanunu’na göre maaşı yatıyordu. İçişleri, Adalet bakanlıkları, Diyanet’in yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, Gülen’in emekliliğe sayılan 1.400 günü ile ilgili hizmetinin doğru olmadığı sonucuna varıldı ve son düzenlemeyle de emekliliği iptal edildi.

Kendisine yapılan fazladan yapılan 110 bin liranın iadesi istendi. Gülen, ödeme yapmayınca, paranın gün itibarıyla faizi de 45 bin liraya ulaştı. Böylece ana para ile birlikte Gülen’in devlete olan borcu da 155 bin liraya çıktı. Gülen’in iadesiyle ilgili gelişme yok ama emekliliğiyle ilgili son durumu böyle.