Bugün dünya Yeni Zelanda'dan gelen son dakika haberiyle sarsıldı. Yeni Zelanda'da cuma namazını hedef alan cami saldırısının görüntüleri ortaya çıktı. Olayda eski asker olduğu iddia edilen saldırganlardan biri, yaptığı katliamı sosyal medyadan canlı yayınladı. Arabasıyla caminin yakınlarına gelen Brenton Tarrant adlı saldırgan, içeriye girmeden önce kamerayı kendisine çeviriyor, ardından silahlarını alarak camiye doğru ilerliyor.

[caption id="attachment_3919978" align="alignnone" width="660"] Saldırgan içeri girmeden önce kendisini böyle görüntüledi.[/caption]

Girişe geldiği anda ateş etmeye başlayan saldırgan, devamını yayınlamadığımız görüntülerde yaşanan paniğe aldırmadan soğukkanlılıkla kurşun yağdırmaya devam ediyor.

[caption id="attachment_3922456" align="alignnone" width="660"] Katliamın canlı yayınlandığı Al Noor Cami.[/caption]

Yeni Zelanda basınındaki haberlere göre Christchurch kentindeki Al Noor ve Linwood camilerine cuma namazı sırasında düzenlenen saldırılarda en az 49 kişinin hayatını kaybettiği, 48 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada saldırıda iki Türk vatandaşının yaralandığını duyurdu. Çavuşoğlu, "İki vatandaşımızın yaralandığını öğrendik. Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Hayati tehlikeleri yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise saldırıdan yaralı olarak kurtulan Türklerin sayısının 3 olduğunu söyledi.





Saldırıyla ilgili 3'ü erkek 4 kişi gözaltına alınırken, katliamı canlı yayınlayan Tarrant'ın yakalanma anının da görüntüleri yayınlandı. Videoda polis ekiplerinin Tarrant'ın aracını çarparak durdurduğu ve yere yatırarak etkisiz hale getirdiği görülüyor.

[caption id="attachment_3922666" align="alignnone" width="660"] Saldırganın kapatılan Twitter hesabında paylaştığı fotoğraflarda silah ve mühimmatların üzerine 'müslümanlara karşı savaşan' kişilerin isimlerini yazdığı görüldü.[/caption]

Öte yandan gözaltına alınan saldırganlardan birinin üzerinde intihar yeleği olduğu öğrenildi.

'EN KARANLIK GÜNLERDEN BİRİ'

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi’ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını ve saldırganın güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etmişti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada “her yerde ölen insanlar” gördüğünü belirtti.

[caption id="attachment_3921301" align="alignnone" width="660"] Yaralılar hastaneye kaldırıldı.[/caption]

Başbakan Jacinda Ardern da düzenlediği basın toplantısında ‘Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri’ derken, "Bu olayın nasıl olduğunu anlayamayanlar için şunu söylemek istiyorum, biz nefretin kucak açtığı bir yer değiliz. Bu saldırının burada yapılma nedeni, bizim ırkçılık ve nefretle ilgimizin olmaması. Biz her zaman çeşitlilik, dostluk, iyilik ve ortak değerlerimizi paylaşmamızla kucak açan bir ülkeyiz. Değerlerimiz bu saldırıyla kesinlikle sarsılmayacak. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin ideolojisinin en sert şekilde lanetleneceğinden emin olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

TÜRKLERİ DE TEHDİT ETMİŞ

Tarrant'ın saldırıdan önce Twitter'dan 87 sayfalık manifesto yayınladığı da öne sürüldü. Söz konusu manifestoda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alırken, şu ifadelere yer verilmiş: "Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

[old_news_related_template title="NATO'dan Yeni Zelanda'daki cami saldırısına kınama" desc="NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Christchurch'te camilere yönelik korkunç terör saldırılarını şiddetle kınıyorum' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/stoltenberg-aa_16_9_1552643053.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/natodan-yeni-zelandadaki-cami-saldirisina-kinama-3924150/"]

[old_news_related_template title="Cami saldırısıyla ilgili Türkiye'den ilk açıklama" desc="Yeni Zelanda'daki iki camiye yönelik saldırıya ilişkin Türkiye'den ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın dünyanın artık İslamofobik faşist terörizme dur demesi gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise paylaştığı mesajda, Yeni Zelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/erdogan-reuters2_16_9_1552632555.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/cami-saldirisiyla-ilgili-turkiyeden-ilk-aciklama-3920769/"]