Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un önceki gün yaptığı basın açıklamasında yer alan bilgilere göre Heyit, Çin'de tutulduğu hapishanede kötü muameleden hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Çin radyosu CRI'nin yayınladığı videoya göre, Heyit’in hayatta olduğu ve tutukluluğunun devam ettiği iddia edildi. Videoda, Heyit’in ‘ulusal yasaları ihlal ettiği iddiası ile soruşturma altında olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu’ söylediği görüldü. Yayınlanan videodaki kişinin Heyit'in kendisi olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.



DIŞİŞLERİ NE DEMİŞTİ?

"21. yüzyılda toplama kamplarının yeniden ortaya çıkması ve Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikası insanlık adına büyük bir utanç kaynağıdır. Sincan Bölgesinde yaşanan trajediyle ilgili görüşlerimizi Çin makamlarına her düzeyde dile getirdik. Böyle bir ortamda, bir bestesi yüzünden 8 yıl hapse mahkum edilen değerli halk ozanı Abdurrehim Heyit’in hapishanedeki ikinci yılında vefat ettiği haberini derin teessürle öğrendik. Bu elim hadise, Türk kamuoyunun Sincan bölgesindeki ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisini daha da kuvvetlendirmiştir. Bu haklı tepkinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz. Abdurrehim Heyit’i ve Türk ve Müslüman kimliğine sahip çıkmak uğruna hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Bu vesileyle, Çin makamlarını Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet ediyoruz. Uluslararası toplumu ve BM Genel Sekreterini de Sincan bölgesindeki insanlık trajedisinin sona erdirilmesi için etkin adımlar atmaya çağırıyoruz."

[old_news_related_template title="Dışişleri'nden Çin'e 'Kampları kapatın' uyarısı" desc="Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 'Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet ediyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/disisleri-aa_16_9_1549733634.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/disislerinden-cine-kamplari-kapatin-uyarisi-3463170/"]