Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti kuruluş anlaşması çerçevesinde gözlem görevini yerini getirmek üzere Türkiye’ye geldi. Heyet gözlem görevi çerçevesinde ülkede yaşanan ekonomik durumu denetliyor, hükümet yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve parlamenterler ile bir araya geliyor.

IMF’nin internet sitesinde gözlem görevi ile ilgili yer alan açıklamada şu ifadeler kullanılıyor:

Ülke gözlemleme görüşmeleri genellikle üye ülkelerle yıllık olarak yapılır. Bu ziyaretlerdeki değerlendirmeler ‘4 madde’ kapsamında değerlendirilir.
4. madde görüşmeleri sırasında IMF’nin ekonomistleri ülkenin mali yapısını ve finansal politikalarını hükümet ve merkez bankası yetkilileri ile görüşür.
IMF heyeti sıklıkla milletvekilleri, iş dünyası temsilcileri, sendikalar ve sivil toplumla da görüşür.

İCRA KURULUNA RAPOR SUNULUYOR


IMF temsilcileri gözlem görevi çerçevesinde hazırladıkları raporu daha sonra Washington’daki icra kuruluna sunuyorlar. Fon bu yıl Türkiye’ye 12 Eylül tarihinde geldi. Ankara’da temaslarını sürdüren IMF heyeti muhalefetten de isimlerle görüştü. Muhalefetten görüşülen isimler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı, Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak (Eski Hazine Müsteşarı) ve İyi Parti’den Ankara Milletvekili aynı zamanda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Durmuş Yılmaz (Eski Merkez Bankası Başkanı) da bulunuyordu.