Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki 7 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketiyle ilgili dikkat çeken bir ayrıntı olduğu ortaya çıktı. İddiaya göre, 2 yıl önce Akçakoca Belediyesi’nin inşaatı devam eden arıtma tesisinin hafriyatı Yaylacık Mahallesi’ndeki araziye boşaltıldı. Eğimli arazideki hafriyat bir süre sonra Sarma Deresi’ne karıştı. Hafriyat Sarma Deresi önünde önce bir set ardından da suni bir gölet oluşturdu.


MUHTAR UYARDI, KİMSE DİNLEMEDİ


Dönemin Koçar Köyü Muhtarı Yılmaz Kütük bu tehlikeyi fark ederek konuyu gündeme getirdi ve en ufak bir yağışta fındık bahçelerini su bastığını söyledi. Yetkililerden yardım talep eden muhtarın uyarısına kimse aldırış etmedi. 2 sene sonra gelen yağışta suni gölet önündeki set yıkıldı. Sel fındık bahçelerini ve bölgedeki alabalık tesislerini yok etti. Milyonlarca lira hasara sebep olan sel felaketinde yüzlerce fındık ağacı kökünden söküldü.

“UYARILARIMIZI DİNLEMEDİLER”


Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan muhtar Kütük, “Dere boyunca bütün tesisler sele kapılıp gitti. Vatandaşlar şikayetçi oldular. Dikkate alan olmadı. Belediye vatandaşın arazisine hafriyat döküp üzerine de para verdi. Belediyenin su arıtma tesisini yaparken bütün hafriyatını oraya taşıdılar. Son yağmurda bir anda bir su geldi. Yıktı götürdü. Fındık bahçeleri yıkıldı. Mesire alanı tarumar oldu. Alabalık tesisleri mahvoldu. Suni bir gölet oluşmuştu. O yıkılınca böyle oldu. Biz 2 sene önce uyardık. Uyarılarımızı dinlemediler” dedi.

Dere yatağına hafriyat dökülen yer.

'ALLAH’IN YARATTIĞI SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEYİN' DİYE UYARMIŞ


28 Ağustos 2017’de yerel gazetecilere açıklamalarda bulunduğu öğrenilen eski muhtar KÜTÜK’ün dönemin yerel gazetelerinde yer alan haberde şu ifadeleri kullandığı görüldü; "O bölgede Sarıyayla, Kurugöl, Koçullu ve Koçar köylülerinin fındık bahçeleri var. Durum çok kötü. Hiçbir yetkili bugüne kadar buraya gelip bakmadı. Allah göstermesin, bir heyelan ve sel anında olabilecek felaketin boyutunu tahmin bile edemezsiniz. Yağmurlu bir zamanda dere taşabilir. Bu çok tehlikeli. Şu an derenin temizlenip açılması lazım" ifadelerini kullanmış ve "Siz ticari kar adına Allah’ın yarattığı oradaki sistemi değiştiriyorsunuz. Doğanın akışına zarar veriyorsunuz, bu çok yanlış. Sayın valimiz duruma acil el atmalı, ortada bir yanlış var ve bu düzeltilmeli."