Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, devlet televizyonuna gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her alanda KKTC’ye verdiği destekle birlikte siyasi, politik ve ekonomik alanda çok başarılı icraatlar yürütüldüğüne dikkat çekti.

“MARAŞ’A ARTIK AÇIK BÖLGE OLARAK BAKABİLİRİZ”

Maraş’ın açılmasının 2020 yılına damgasını vurduğunu ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Maraş’ın açılması çok iyi oldu ve 2020 yılına damga vurdu. 2020’de Türkiye’nin de desteği ile önemli bir hamle olarak kayıtlara geçti. Şu an açtığımız sahildir, kamu alanıdır özel mülke dokunmadık. Artık Maraş’a açık bölge olarak bakabiliriz” dedi.

“MARAŞ AÇILIMINDAN BM İLE TERS DÜŞÜLMEYECEK”

1994 yılından beri Maraş’ın KKTC yönetimi altında açılması gerektiğiyle ilgili makaleleri olduğunu hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümle birlikte Maraş ve Mavi Vatan açılımının milli mücadele kapsamında atılan önemli adımlar olduğunu belirtti.

“Türkiye ile birlikte Doğu Akdeniz’deki ortak çıkarlarımızı korumakta kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, “ Mavi Vatan projesinden asla geri adım atılmayacak. Bu konuda kararlıyız. Aksini kimse beklemesin” şeklinde konuştu.

MAVİ VATAN PROJESİNDE KARARLILIK VURGUSU

Bugüne kadar 85 bin kişi tarafından Maraş’ın ziyaret edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımının KKTC’nin geleceği açısından önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın sivilleştirilmesinin ardından vakıfların haklarına halel getirmeksizin mülkiyet sorununun iade unsuru ön planda tutularak çözüleceğini ifade etti.

KKTC’nin Türkiye’nin tam desteğini her zaman arkasında hissettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş konusundaki geçmiş BM kararlarının açılım öncesi Türkiye yetkilileriyle istişare edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımıyla ilgili BM kararlarıyla ters düşülmeyeceğini de belirtti.

“TÜRKİYE VE AB İLE AŞI İÇİN İSTİŞARE İÇERİSİNDEYİZ”

Dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgınına ilişkin de konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, COVID-19’un kontrol altına alınmasında özellikle sağlık çalışanlarının başarısının altını çizdi.

Mart ayında ortaya çıkan ilk vakanın ardından kronolojik olarak hükümetin aldığı yerinde tedbirlere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, tüm sektörlerin korunmasına yönelik atılan adımlarla üreticiyi ve halkı ekonomik açıdan da koruduklarını anımsattı.

Bugün gelinen noktada aşıyla birlikte insanlığın COVID-19 salgınından korunacağını ifade eden Tatar, gerek Türkiye gerekse AB ile aşı konusunda istişare içerisinde olduklarını kaydetti. DHA

[old_news_related_template title="Mavi Vatan’ın fikir babası Gürdeniz Türkiye’yi uyardı: İkinci Sevr belası milli birlikle defedilir" desc="“Mavi Vatan’ın Güney Cephesi-Doğu Akdeniz” kitabında, Doğu Akdeniz’i tüm derinliği ile anlatan emekli tümamiral Cem Gürdeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’dan 200 bin kilometrekarelik alanın çalınmak istendiği iddiasında bulundu. “Yeni kriz alanı Meis Adası olacaktır” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/25/iecrop/10cem_16_9_1603660990.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ikinci-sevr-belasi-milli-birlikle-defedilir-6097591/"]