Yunan medyasına da yansıyan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Güney Kıbrıs Rum yönetimine uluslararası askeri eğitim verileceğini belirtti.

Eğitimin yanı sıra Rum yönetimine askeri eğitim fonu da sağlanacağı ifade edildi.

Türkiye, bölgedeki haklarını korumak adına Avrupalı devletleri karşısına alarak Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol aramaları yapıyor. Reuters


KONGRE'NİN ONAYINA SUNULACAK

ABD bu hamlesiyle Kıbrıs adasının güneyindeki Rum yönetimyle ilk kez askeri temas sağlamış olacak.

Türk Dışişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine şu açıklamada bulundu:

*ABD, 2020 mali yılına ilişkin tahsisat yasaları uyarınca GKRY’yi Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim (IMET) Programı'na dahil ettiğini açıklamıştır.

*KKTC makamlarının bu konuda ortaya koyduğu tutumu destekliyoruz. Müttefikimiz ABD’ye Ada’daki iki tarafa eşit muamelenin bir BM ilkesi olduğunu hatırlatmak isteriz.

*Daha önce de defaatle vurguladığımız gibi, bu ve benzeri adımlar Kıbrıs meselesine çözüm bulunması yönündeki çabalara katkı sağlamamakta, aksine Rum kesiminin uzlaşmaz tutumunun daha da güçlenmesine yol açmaktadır.

*İki taraf arasındaki dengeyi gözetmeyen adımların Ada'da güven ortamının tesis edilmesine, ayrıca Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanmasına da yardımcı olmayacağı açıktır.

Rum yönetimi, Yunanistan ve İsrail bölgedeki doğalgaz ve petrol aramalarından ortak çalışıyor. Reuters


DOĞU AKDENİZ KAYNIYOR

Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında çözümü bekleyen toprak sorunlarının yanı sıra Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol yarışı sürüyor.

Türkiye, bölgedeki aramalarını kıta sahanlığı hakkı olarak tanımlarken Rum yönetimi ve anlaşma sağladığı Mısır, İsrail, Fransa gibi devletler Türkiye'nin bu bölgede arama yapamayacağını savunuyor.

Kıbrıs adasının Türk ve Rum taraflarını ayıran bölümünde ülkeler arası tansiyonu izlemek için Birleşmiş Milletler (BM) askerleri de görev yapıyor. Reuters


Doğu Akdeniz'de ayrıca Libya ve Suriye'de süren iç savaşlar da bölgedeki askeri hareketliliği canlı tutuyor. ABD'nin askeri destek verme kararı aldığı Rum yönetiminin Rusya ile de sıkı diplomatik ve ticari ilişkilerinin olduğu biliniyor.