Doğu Akdeniz'de artan gerilime ilişkin adım atıldı. NATO´dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Yunanistan ve Türkiye askeri temsilcileri arasında Brüksel'deki NATO Karargahında gerçekleştirilen bir dizi teknik toplantının ardından, 1 Ekim 2020 Perşembe günü ikili bir askeri çatışma önleme mekanizması oluşturuldu. Mekanizma, Doğu Akdeniz'de kaza riskini azaltmak için tasarlandı.

"ASKERİ ÇATIŞMA ÖNLEME MEKANİZMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askeri çatışma önleme mekanizmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek şöyle konuştu:

* Her ikisi de değerli NATO müttefiki olan Yunanistan ve Türkiye'nin yapıcı girişimleriyle elde edilen bir askeri çatışma önleme mekanizmasının kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum.

* Bu güvenlik mekanizması, anlaşmazlığı ele almaya yönelik diplomatik çabalar için alan yaratmaya yardımcı olabilir ve bu çabaları daha da geliştirmeye hazırız. Her iki müttefikle de yakın temas halinde kalacağım.

MSB: GENEL İLKELERDE ORTAK ANLAYIŞA VARILDI

Milli Savunma Bakanlığı, NATO Karargahı'nda Türkiye-Yunanistan arasında yapılan teknik toplantılarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg görüşmesi sonrasında Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alındığı toplantıların yapılmasına karar verildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

* Bu kapsamda Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda yapılan toplantılar sonucunda 'genel ilkelerde' ortak anlayışa varıldı.

* Doğu Akdeniz'deki unsurların emniyetle görev yapmalarına yönelik icra edilecek koordinasyonun teknik detaylarının görüşüleceği bir sonraki toplantının 5 Ekim 2020’de NATO Karargahı'nda yapılması planlanmaktadır.

DOĞU AKDENİZ’DE NE OLDU?

Yılların NATO müttefiki Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin Oruç Reis ile doğal kaynaklar arama çalışmasıyla tırmanmıştı.

Yıllardır bölgede arama çalışmaları sürdüren ve uluslararası şirketlerle temas halinde olan Yunanistan ve Rum Kesimi, Türkiye’nin bu hamlesine tepki göstermişti. Fransa ve ABD'yi yanına alan Yunanistan birçok ülkeye de Türkiye karşıtı çağrıda bulunmuştu.

[old_news_related_template title="Pompeo Yunanistan'da: Diyalogu destekliyorum" desc="Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Yunanistan temasları Girit'te devam ediyor. Pompeo, 'Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalogu güçlü bir şekilde destekliyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/29/iecrop/pompeo-reuters_16_9_1601375720.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/pompeo-yunanistanda-diyalogu-destekliyorum-6059539/"]

[old_news_related_template title="ABD ve Yunanistan'dan ortak Doğu Akdeniz açıklaması: Ne gerekiyorsa yapılacak" desc="Doğu Akdeniz'deki gerilimi düşürmek üzere temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunan mevkidaşıyla yaptığı görüşmeden sonra ortak açıklamada bulundu. Pompeo ve Dendias, 'bölgedeki istikrarın korunması için ne gerekiyorsa' yapılacağını vurguladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/28/iecrop/pompeo-dendias-reuters_16_9_1601287325.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abd-ve-yunanistandan-ortak-dogu-akdeniz-aciklamasi-ne-gerekiyorsa-yapilacak-6057732/"]