Gezici Araştırma Merkezi Sahibi Murat Gezici, Doğu Akdeniz'deki gerilimin devam ettiği günlerde KKTC'de 11 Ekim'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs'ta varılacak bir çözümde federasyonu reddettiğini kaydeden Gezici, "Yaptığımız tüm anketlerde Kıbrıs Türk halkının ezici bir çoğunluğu iki devletli bir çözümü desteklemektedir. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun federal bir çözüm çabasının başarısızlıkla sonuçlandığı yönünde yaptığı açıklama da önemlidir. Halk arasında ciddi destek görmüştür bu açıklama. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye'den gelecek her açıklamaya büyük önem vermektedir. Kıbrıs sorunun çözümünü Türkiye´siz görmeyen KKTC halkı, Akıncı ile bir beş yılı daha boşa harcamamak istemektedir" ifadesini kullandı.

Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin artık Rumları şımartmaktan vazgeçmesi gerektiğine işaret eden Gezici, "Rumların, Türklerin haklarını gasp eden anlayışını görmemek kabul edilemez ki KKTC halkı da Rumların tek yanlı olarak öne çıkarıldığını, desteklendiğini ifade ediyor. Bir dönem Birleşmiş Milletler (BM) ve AB'ye olan güven bu nedenle ciddi zafiyete uğramış durumdadır. KKTC halkı, 2004 Annan Planı sonrasında uluslararası aktörlerin hiçbir adım atmadığını ifade etmektedir. Halk, Türkiye'yi her şartta tek destekleyici, her anlamda yanında duran olarak görmektedir. Seçimlerde de Türkiye'nin hassasiyet gösterdiği noktaya tam destek vardır" yorumunu yaptı.

[caption id="attachment_6048067" align="alignnone" width="879"] Gezici, anket sonuçlarına göre Tatar'ın seçimi kazanacağını söyledi.[/caption]

'HALK, TAVİZ VERMEYECEK CUMHURBAŞKANI İSTİYOR'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kıbrıs Türk halkının dünyada hak ve menfaatlerini savunan bir liderin seçileceğini anlatan Gezici, "KKTC halkı, Başbakan Ersin Tatar'ın Türkiye ile ilişkilerini önemsemektedir. Tatar'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Türkiye ile birlikte dünyada Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerinin daha rahat korunacağını görmektedir. Rum liderliğinin uzlaşmaz tutumuna rağmen hala taviz verilsin anlayışı taşıyan adayların tavrını şiddetle reddetmektedir" dedi.

2017'de Crans Montana'da yapılan görüşmelerin bir dönüm noktası da olduğuna işaret eden Gezici, "Burada Türkiye ve KKTC tarafı adımlar atmasına rağmen Rumlar, Türk tarafının siyasi eşitliğine karşı çıkmıştır. Türkiye'nin garantisine karşı çıkmıştır. Akıncı, kimseden habersiz Rumlara harita vermesine rağmen Rum lider dönüşümlü başkanlığı dahi Türk tarafına vermemiştir. Şu anda Akıncı'nın Rumlara ve uluslararası aktörlere anlatacağı bir şey kalmamıştır. Tüm tavizleri vermesine rağmen bir çözüm sağlayamayan Akıncı, halka da güven vermemektedir" diye konuştu.

[caption id="attachment_6048068" align="alignnone" width="879"] Cumhurbaşkanı Akıncı'nın 2016 yılında,  "Kıbrıs Türklerin sığınacağı tek liman Türkiye'dir" yönünde bir açıklama yaptığını hatırlatan Gezici, "Türkiye sığınacak tek liman diyen Akıncı'nın, Türkiye karşıtlığı ile seçim propagandası yapması, halkın da dikkatinden kaçmamaktadır. Halk, gerginlik yaratan tutumlarıyla öne çıkan Akıncı'nın artık samimiyetine inanmamaktadır" dedi.[/caption]

DOĞU AKDENİZ'DEKİ ÇALIŞMALARA DESTEK

Doğu Akdeniz'de de önemli süreçlerden geçildiğine vurgu yapan Murat Gezici, "1974'ten sonra Ada'da barış ve huzur içerisinde yaşayan Kıbrıs Türk halkı, Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin savunulmasını istemektedir. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, 'Rumlar bir şey demesin' tavrı ile Doğu Akdeniz'de yapılan çalışmaları desteklememesi, görmezden gelmesi asla onaylanan bir tutum değildir. Halk, ezici bir oranda Doğu Akdeniz'de yapılan sondaj ve sismik araştırmalara destek veriyor" dedi.

'TATAR YÜZDE 53 İLE CUMHURBAŞKANI SEÇİLECEK'

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın 2016 yılında,  "Kıbrıs Türklerin sığınacağı tek liman Türkiye'dir" yönünde bir açıklama yaptığını hatırlatan Gezici, "Türkiye sığınacak tek liman diyen Akıncı'nın, Türkiye karşıtlığı ile seçim propagandası yapması, halkın da dikkatinden kaçmamaktadır. Halk, gerginlik yaratan tutumlarıyla öne çıkan Akıncı'nın artık samimiyetine inanmamaktadır" dedi.

Gezici, "11 Ekim'de yapılacak seçimlerde, hem ekonomik hem sosyal hem de güvenlik anlamında her şartta yanında duran Türkiye'nin tavrına tam destek verecek" şeklinde konuştu. Gezici sözlerine, seçimin ikinci tura kalacağını ve ikinci turda Başbakan Tatar'ın, yüzde 53 oy alarak Cumhurbaşkanı seçileceğini ekledi. (DHA)