Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan çatışmalar, Ermenistan'ın savaşı kaybettiğini ilan etmesinin ardından sona erdi.

Rusya’nın ara bulucuğunda ortak bir bildiriye imza atılırken, Dağlık Karabağ ve Laçin koridorunda bir barış gücü oluşturulmasına karar verildi. Rus birliklerinin bulunacağı koridorda 1.960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 araç ve özel teçhizattan oluşan barış gücü devriye gezecek.

"BÖYLE BİR ANLAŞMA YOK"

Azerbaycan, Türk askerlerinin barış gücüne dahil olmasını isterken Kremlin, "Böyle bir anlaşma yok" ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-Rusya ilişkileri ile Dağlık Karabağ ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.

"TÜRKİYE DE ATEŞKES İÇİN GÖZLEM VE DENETİMDE BULUNACAK"

İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Dağlık Karabağ konusunda dün akşam kalıcı çözüme giden yolda doğru bir adım atıldığını belirtti.

* Türkiye ve Rusya’nın beraber yoğun katkılarda bulunduğu bu önemli fırsatın heba edilmeden adil ve kalıcı bir barış ile bölgede istikrarın tesisi için kullanılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelinen noktada en önemli hususun Ermenistan’ın ateşkese ve ortak açıklamada kayıtlı taahhütlere uyması olduğunu vurguladı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de, Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarında Azerbaycan tarafından belirlenecek bir mahalde tesis edilecek Ortak Merkez marifetiyle Rusya ile birlikte ateşkes için gözlem ve denetim faaliyetinde bulunacağını, dolayısıyla bu noktada Rus tarafına da önemli bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan işgali nedeniyle Karabağ’ı terketmek zorunda kalan Azerbaycanlıların evlerine dönmesinin ve Azerbaycan-Nahçıvan arasında bir koridor açılmasının öneminin altını çizdi.

* Dağlık Karabağ’ın, bölgesel çatışma ve krizlerin çözümünde Türkiye-Rusya iş birliğinin önemini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı iş birliği ruhunun Suriye krizi için de yürütülmesi gerektiğini ve burada da benzer bir mekanizma kurabileceklerini ifade etti.

[old_news_related_template title="Azerbaycan bastırıyor, Rusya diretiyor... Barış gücünde Türk askeri muamması" desc="Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ krizi, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın yenilgiyi kabul etmesiyle sona erdi. İmza atılan ortak bildiriye göre Rus askerleri bölgede barış gücü olarak yer alacak. Azerbaycan, Türk askerlerinin barış gücüne dahil olmasını isterken, Kremlin, 'Böyle bir anlaşma yok' ifadelerini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/10/iecrop/tsk-tank-reuters_16_9_1605002216.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/azerbaycan-bastiriyor-rusya-diretiyor-baris-gucunde-turk-askeri-muammasi-6119338/"]

[old_news_related_template title="Paşinyan'a kötü haber! Muhalefet çağrı yaptı, Ermeniler sokağa çıkıyor" desc="Ermenistan'da muhalefet partileri, Dağlık Karabağ'dan çekilerek yenilginin kabul edildiği anlaşmaya imza atan Başbakan Nikol Paşinyan'a karşı sokağa çıkma kararı aldı. Ülkedeki 17 siyasi parti tarafından hazırlanan ortak bildiride, 'Tarihimizin en utanç verici sayfası maalesef dün yazıldı' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/10/iecrop/ermenistan-reuters_16_9_1605024034.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/pasinyana-kotu-haber-muhalefet-cagri-yapti-ermeniler-sokaga-cikiyor-6119952/"]