1960'lı yıllar... Mısır'ın başını çektiği Arap ülkeleri ile İsrail karşı karşıya geliyor.

Arap ülkeleriyle savaşan İsrail, o dönem müttefik olduğu İran'ın petrolünü Kızıldeniz üzerinden Akdeniz'e güvenli şekilde taşımak üzere bir petrol boru hattı inşasına girişiyor.

İsrail ile İran'ın yüzde 50'şer payla ortak olduğu hat, İsrail'in güneyinde Kızıldeniz kıyısındaki Eilat limanı ile Akdeniz kıyısındaki Aşkelon terminali arasına gizlice inşa ediliyor. 254 km'lik hat sayesinde Mısır'ın kontrolündeki Süveyş Kanalı'ndaki geçiş sorunları aşılmak hedefleniyor.

Hat açılıyor, İral petrolü taşınıyor ancak 1979'da İran'da şahın devrilmesi sonrasında iki ülke müttefiklikten hasımlığa kayıyor ve İsrail herhangi bir tazminat ödemeden tek taraflı olarak bu hattı işleten Eilat Aşkelon Boru Hattı Şirketi'ne (EAPC) el koyuyor.

İRAN'A NİYET, KÖRFEZ KRALLARINA KISMET


Hattın inşa edilmesinin üzerinden neredeyse 60 yıl geçti ve bu arada köprünün altından çok sular aktı. Artık İsrail için İran düşman, Körfez'deki Arap ülkeleri ise dost. Dahası, ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğuyla Körfez ülkeleri ile İsrail, İran karşıtı bir eksende bir araya geliyor.

Ve bir zamanlar İran petrolünü taşımak üzere inşa edilen hat, Körfez'deki Arap ülkelerinin petrolünü taşımaya hazırlanıyor.

Bu alanda ilk adım Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) geldi.