Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manisa’da bakanlığın yatırımları ve kentsel dönüşüm süreçleriyle ilgili incelemeler yaptı.

SOSYAL MESAFE UNUTULDU

Bakan Kurum’u karşılama öncesi, bürokratların maske takmalarına rağmen sosyal mesafe kurallarına uymadığı dikkat çekti. Manisa Valisi Ahmet Deniz’in tüm uyarılarını dikkate almayan belediye başkanları ile ilgili daire müdürleri gölgenin altında yan yana muhabbet etmeyi tercih etti.

Bakan Kurum için Manisa Valiliği önünde düzenlenen karşılama töreninde de AK Partili milletvekilleri, belediye başkanları ve bürokratlar sosyal mesafeye dikkat ederek sıra aldı. Karşılama töreninde belli bir süre devam eden sosyal mesafe daha sonra bozulduğu dikkat çekti. Bakan Kurum ise, karşılamada bekleyenlerin elini sıkmak yerine selam verip geçmeyi tercih etti.

"DEPREM KONUTLARININ İNŞAATI SÜRÜYOR"

Manisa’da geçen aylarda yaşanan 5,4 şiddetindeki depremin ardından yapılan çalışmalara değinen Bakan Kurum şunları söyledi:

*Kırkağaç ve Akhisar ilçelerinde hissedilen ağır hasarlı, orta hasarlı binaların olduğunu biliyoruz. Yaralarını sarmak suretiyle hızlı şekilde hem maddi hem manevi destekleri vermeye gayret gösterdik.

/Hem Kırkağaç hem de Akhisar’daki afetzedelere yönelik kalıcı konutların inşaatı sürmektedir. Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm olsun istiyoruz ve bu çerçevede ülkemizin her ilinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık.

"MANİSA'YA 18 YILDA 32 MİLYARLIK YATIRIM YAPTIK"

Bakan Kurum açıklamasında son 18 yılda Manisa’ya 32 milyarlık yatırım yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

*32 milyarlık yatırımın yanında 518 milyon liralık yatırımımız devam ediyor. Sosyal konut kapsamında bugüne kadar 7 bin 800 bağımsız bölüm bitirdik ve vatandaşlarımızın kullanımına sunduk.

*50 bin sosyal konut kapsamında bin, 100 bin sosyal konut kapsamında da 1500 konut olmak üzere Manisa’ya sosyal konut anlamında ihtiyacı giderecek çalışmaları yapıyoruz.

"MANİSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR"

Bakan Kurum ülke genelinde 45 milyon metrekarelik 207 millet bahçesinin inşaatının 71 ilde devam ettiğini açıkladı. Manisa’ya da millet bahçelerinin yapılacağını duyuran Bakan Kurum şöyle konuştu:

/Manisa’da hem merkezde hem de ilçelerde millet bahçeleri konusunda önemli kararlar aldık. Manisa’nın eğitim ihtiyacını giderecek 176 derslikli 7 okul ihalesi süreci de yürütülüyor.

*Şehzadeler ilçemizde 36.5 hektarlık alanda Gediz, Kocatepe, Bayındırlık, İshakçelebi ve Dilşikar mahallelerinin olduğu alanda yaklaşık bin 169 bağımsız bölüm var. Orada hemen bu hafta hak sahibi vatandaşlarla bir kentsel dönüşüm ofisi kuracağız.

*Belediyemiz ile birlikte vatandaşla görüşmelere başlayacağız. 3 etapta bu projeyi yürütmek istiyoruz.

*Yılsonuna kadar 600 konutluk etabı da bu alanda başlatacağız, en kısa zamanda bitirip konutları teslim etmek istiyoruz.

"6 TERMİK SANTRALİN BAZI ÜNİTELERİ AÇILDI"

1 Ocak’ta kapatılan termik santrallerle ilgili açıklama yapan Bakan Kurum şu ifadelere yer verdi;

*1 Ocak’ta 5 santralimizi tamamen, 1 santralimizi de kısmen kapatmıştık. Bu süreçte santrallerin çevre mevzuatına uygun hale gelmeleri için onlara süre tanımıştık. Gelinen süreçte mevzuata uygun şekliyle santrallerimiz yaklaşık 142 milyon değerinde yatırım yaptılar. Hem baca gazı arıtma sistemlerini, hem sürekli izleme sistemlerini etkin hale getirdiler.

*Şu an itibariyle mevzuata uygun şekilde geçici çalışma ruhsatlarını 1 yıllık süre içinde kendilerine veriyoruz. Soma termik santralinin 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santralimizin de 3 ünitesinden 2’sine, Afşin Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir.

*Diğer baca ve ünitelerde çalışmalar devam etmektedir. Orada da çevre mevzuatına uygun, bizim sınır değerlerimizi sağlayacak şekilde iyileştirmeleri yapmaları istenmiştir. Biz geçici çalışma ruhsatı verdiğimiz termik santralleri 7 gün 24 saat izliyoruz. Vatandaşımızın sağlığını ilgilendiren hususları değerlendiriyoruz.

*Eğer aykırı bir durum tespit edersek geçmişte olduğu gibi cezai işlem ve kapatma sürecini yürütürüz” Bakan Kurum açıklamasını ardından kentsel dönüşüm yapılması planlarda incelemelerde bulundu.