BBC, 2020'nin ilham veren, en etkili 100 kadınını seçti. Listede Türkiye'den yalnızca bir isim yer aldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCPD) kurucusu ve genel temsilcisi Gülsüm Kav listeye dahil edilirken BBC, onunla ilgili olarak "Gülsüm, Türkiye’de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmak ve yakınlarını kadın cinayeti nedeniyle kaybeden birçok aile adına savunuculuk yapmak için yorulmadan çalışıyor" ifadelerini kullandı.

2010'da kurulan platform, önemli kazanımlar elde ederken Gülsüm Kav da mücadelelerini, elde ettikleri kazanımlarını ve ülkenin içinden geçtiği süreci Sözcü.com.tr için değerlendirdi.

'YAPILMASI GEREKENİ YAPIYORUZ'


İlk olarak "Bu zor zamanlarda iyi haberler de var dedirttiği ve benimle birlikte bugün çok sayıda insanı mutlu ettiği için gurur duydum elbette; öngören, emek veren herkese teşekkür ediyorum" diyen Gülsüm Kav, "Bununla beraber, ilk haber aldığımda, yapılması gereken bir şeyi yaptığım için ödülle taltif edilmekten mahcup olduğumu da belirtmek isterim. Birlikte mücadele ettiğim tüm kadın arkadaşlarım, aileler, yanımızda olan tüm toplum, yapılması gerekeni yapıyor; Türkiye’de neredeyse her gün yaşanan kadın cinayetlerini durdurmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gülsüm Kav: "Acı olaylardan sonra kınamak değil iktidar sahiplerinin görevi. Onların görevi adım atmak, çözmek." (Fotoğraf: Depo Photos)


Bu elbette "ödül" olarak kabul edilecekse buruk bir ödül olmalı. Kadın cinayetleri, Türkiye'de canla başla mücadele edilmesi gereken bir sonuç. Aslında bu acı gerçek yeniden karşımıza da çıkıyor bu haberle. Gülsüm Kav bu durumla ilgili olarak ise şunları söylüyor:

"Evet, gönül isterdi ki, 100 kadın listesinde yer alan kadın arkadaşlarımızdan bazıları gibi; şiddetle mücadeleyi geride bıraktığımız; geleceğe dönük bir alanda ödül alalım... Tesadüf değil, Türkiye’de kadınların en önemli toplumsal sorunu kadın cinayetleri olmaya devam ettiği için bize veriliyor. Ama diğer yandan bu önemli toplumsal sorun karşısında önemli bir mücadele de geliştiği için, nihayetinde Türkiyeli kadınların kendi geleceğine sahip çıkmasını da simgeliyor. Canımız pahasına verdiğimiz, hayatımıza karar verme mücadelemizin hakkı teslim ediliyor."

[custom_content title="KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU" desc="2010 yılında kurulan platform, davası 2010 yılında görülmeye başlayan Münevver Karabulut cinayetinin toplumda sarsıcı etkisinden yola çıkarak bir araya geldi. İlk yürüyüşünü 16 Ağustos 2010'da gerçekleştiren platform; 6284 sayılı koruma kanunu'nun uygulanması ile kadının etkin korunmasını sağlamak ve kadın katillerine haksız tahrik, iyi hal gibi nedenlerle uygulanan ceza indirimlerinin önüne geçmek için gönüllüleriyle mücadele ediyor.">

 

KCPD'nin yola çıktığı günden bu yana mücadelesiyle elde ettiği en önemli kazanım ise belki de "kadın cinayeti" kavramının bir terim olarak kabul edilmesini sağlamak. 10 yıllık yolculuğu anlatan Gülsüm Kav, "2010'da biz yola çıktığımızda 'kadın cinayeti' bir terim olarak bile kabul edilmiyordu. Resmi kurumlara verileri sorduğumuzda 'kadın cinayeti' diye özel bir kavramın bulunmadığı şeklinde cevap veriyorlardı. Şu anda resmi kurumların tanıdığı bir kavram. Yıllar sonra yeni başlamış olsa da raporlamalar yapmaya başlamaları. Bu meselenin ne kadar önemli toplumsal bir sorun olduğunun toplum nezdinde de açığa çıkması sonucuyla kamu kurumları da görevlerini yapma baskısı hissettiler. İlk defa bir kadın mücadelesinin toplumsallaştığını görüyoruz uzun bir zaman sonra" dedi.

[special_article_template title="" desc="Her kesimden kadının modern haklarına sahip çıkıyor olması... Türkiye'de yaşadığımız krizin temelinde bu var. Bazı avantajlarını kaybedecekleri korkusuna kapılıyorlar. Sadece kadınlara yönelik de değil; aslında bizim toplumumuzda her hak arayanı şiddetle bastırmak gibi kötü bir gelenek var. Kadınların, güçlü bir erkek egemenliğine karşı özgürlük arayışı, erkeklik avantajlarını yitireceklerini düşünenler tarafından kör bir şiddetle bastırılmaya çalışıyor." who="Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav">

"Toplumsallaşan, yayılan, sahiplenilen bir mücadele olması önemli. Tek tek takip ettiğimiz yüzlerce davada haksız indirimleri önlüyor ve adaleti bir nebze sağlıyor olmamız da bir sonuç. Şule Çet davası gibi şüpheli ölüm davalarında gerçeği ortaya çıkarıyor olmamız adalete çok büyük bir katkı" diyen Kav, ilerleme kaydettiklerini belirtiyor:

"Kadın haklarının korunma yasasının daha fazla bilinmesini sağlamak, yasadan yararlanan kadın sayısını artırmak da en büyük mutluluk. Kadın cinayetleri devam ediyor ama başladığımız yerde de değiliz."