Güzide Uçkun’un avukatı Ahmet Başçı tarafından savcılığa verilen şikayet dilekçesinde Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Semih Korkut, Dışişleri Bakanlığı Türkmenistan Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Diyanet İşleri Başkan Başkan Yardımcısı Selim Argun ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay’ın ihmalleri sebebiyle Kemal Uçkun’un ölümüne neden oldukları belirtildi. Dilekçede 4  bürokratın ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ ve ‘taksirle ölüme neden olma’ suçlarından yargılanmaları istendi.

İhmaller zinciri nedeniyle Kemal Uçkun’un hayatını kaybetmesine neden olan olaylar şikayet dilekçesinde şöyle yer aldı:

ZATÜRE TEŞHİSİ KONDU

Artvin İl Müftüsü olarak görev yapmakta iken Türkmenistan Aşkabat Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri olarak atanan Kemal Uçkun, Türkmenistan’da 27 Haziran’da ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle evine yakın bir hastanenin acil servis birimine başvurdu. Aşkabat Semaska Hastanesi’ne sevk edilen Uçkun’a Covid-19 testi ve gerekli tetkikler yapıldı. Covid-19 test sonucunun negatif olduğu bildirilen Kemal Uçkun’a, zatürre teşhisi kondu. Aşkabat Kardiyoloji Hastanesi’ne yatırılan Uçkun’a oksijen ve antibiyotik tedavisi uygulandı. Her geçen gün nefes darlığı problemi giderek artan Kemal Uçkun’un durumu giderek ağırlaştı.

Foto: SÖZCÜ / Aşkabat Kardiyoloji Hastanesi’ne yatırılan Uçkun 7 Temmuz'da yaşamını yitirdi.


TÜRK HEKİMLERİ ‘COVİD 19’ DEDİ

Eşine hastanede refakat eden Güzide Uçkun’a doktorlar, sağlık durumu ile ilgili olarak hiçbir bilgilendirme yapmayarak elçiliğin yakından ilgilendiği bildirildi. Güzide Uçkun bunun üzerine eşine ait tetkikleri Türkiye’de biri pandemi hastanesi olmak üzere üç farklı hastanenin doktorlarına iletti. Türk hekimleri Kemal Uçkun’a Covid-19 teşhisi koyarak, uygulanan tedavinin yanlış olduğu, acilen Türkiye’ye nakli ile tedavisinin yapılması gerektiği bildirildi.

ANTİBİYOTİK VERDİLER

Kemal Uçkun, anti-viral tedavi yerine viral enfeksiyonlara karşı etkisiz olan antibiyotik tedavisi uygulanması üzerine durumu gittikçe kötüleşerek yoğun bakıma alındı. Aile üyeleri Türkmenistan’daki yetkililerle iletişime geçti.

TÜRKMENİSTAN COVİD 19’U GİZLİYOR

Elçilik yetkilileri, Kemal Uçkun'un yattığı hastane odasında 30’un üstünde Covid 19 vakası olmasına rağmen Türkmenistan’ın durumu gizlediği için gerekli tedavinin yapılmadığını söyledi. Elçilik, Kemal Uçkun’un talep etmesi halinde tedavisi için Türkiye’ye gönderilebileceğini ailesine iletti.

Foto: SÖZCÜ/ Kemal Uçkun’un eşi Güzide Uçkun eşinin Türkiye'ye nakli için öldüğü güne kadar mücadele etti.


AMBULANS UÇAKLA NAKLİNİ İSTEDİ

Kemal Uçkun'un ailesi 4 Temmuz’da T.C. Aşkabat Büyükelçiliği’ne tedavisine Türkiye’de devam edilmesi ve ambulans uçakla nakil işlemlerinin yapılması talebiyle resmi olarak başvuru yaptı. Aynı gün elçilik, Uçkun’un talebini işleme alarak, “…Kemal Uçkun’un Türkiye’ye naklinin sağlanması amacıyla bir ambulans uçağın temin edilmesi … Türkmenabat şehrine inecek olması nedeniyle, gerekli izinlerin alınması ve ambulans uçağa ilişkin bilgilerin gönderilmesi” talebini içerir ve “Çok Acele” olduğu bildirilen resmi yazıyı, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.

UÇAK ALMADAN DÖNDÜ

Kemal Uçkun’un ailesi nakil işlemlerinin bir an evvel yapılması için Büyükelçi, Diyanet İşleri yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile hemen iletişime geçti. Ancak yetkililer uçağın inişi ve ambulans uçak ile ilgili idari işlemlerin devam ettiği ve Türkmenistan’ın uçuş izni vermediği, Türkmenabat üzerinden transfer ile naklin sağlanabileceği bildirildi. Güzide Uçkun, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’ten dönen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçağın Kemal Uçkun’u almadan Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye farklı bir hastanın naklinin gerçekleştirildiğini öğrendi.

Foto: SÖZCÜ / Sağlık Bakanlığı'na ait uçak Kemal Uçkun'u almadan geri döndü.


SAĞLIK BAKANLIĞI ONAY VERMEDİ İDDİASI

Bazı ülkelerdeki bazı Türk vatandaşlarının tedavi için Türkiye’ye getirildiği ve medyada haber bombardımanının yaşandığı bir dönemde Güzide Uçkun eşinin aynı uçakla Türkiye’ye nakledilebileceğini ancak gerekli başvurular yapılmadığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmediği için Türkiye’ye getirilemediğini öğrendi. Güzide Uçkun, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde Bakanlık tarafından henüz evrakların işleme dahi alınmadığı ve onaya sunulmadığı hatta uçuş izni ve nakil için gerekli formların Türkmenistan makamlarına iletilmediğini belirtti.

ÖLÜM SEBEBİ ZATÜRE OLARAK AÇIKLANDI

Kemal Uçkun yanlış tedavi ve ihmaller sonucu 7 Temmuz gecesi 57 yaşında vefat etti. Türkmenistan’ın Covid 19 politikası nedeniyle ölüm sebebi olarak da “zatürreye bağlı kalp yetmezliği” olarak kayıtlara geçti.

TÜRKMENİSTANDA 'CORANA' DEMEK BİLE YASAK

Türkmenistan’da o dönem  ‘Corona virüsü’ kelimesinin dahi yasaklandığını belirten avukat Ahmet Başçı dilekçesinde, “Dünya Sağlık Örgütü dahi inceleme için heyet gönderdiği Türkmenistan’da çok sayıda Covid-19 semptomları gösteren vaka olmasına rağmen vakalar gizlendiğinden hastalığın tanısı dahi konulmadığı için gerekli tedavinin de uygulanmadığı herkesçe bilinen bir gerçektir” dedi.

BÜROKRATİK İHMAL

Ahmet Başçı, “Bürokratik engeller ileri sürülerek başvurunun uzunca bir süre işleme dahi konulmaması, sürüncemede bırakılması ve uçuş izni için gerekli başvuruların yapılmaması şüphelilerin ihmalini gözler önüne sermektedir” dedi. Dilekçede Kemal Uçkun’un Türkiye’yi sevkinde ihmali bulunan yetkililer hakkında kamu davasının açılması istendi.

Foto: SÖZCÜ / Kemal Uçkun'un ölümünden 60 saat sonra cenazesini için uçak gönderildi.


TÜRKİYEYE GETİRMEK İÇİN ÇIRPINIP DURDUK

Kemal Uçkun’un vefatına kadar olan süreçte Büyükelçiye ve Diyanet İşleri’ne sürekli olarak durumunun gittikçe ağırlaştığını ve acilen Türkiye’ye dönmek istediğini söylediğini belirten Güzide Uçkun, “Eşimin uçak ambulans veya başka bir yolla Türkiye’ye nakli için çırpındım. Vefatına kadar geçen zaman içerisinde her gün gerekli belgeler ile  gerekli başvuruyu yaptım. Elçilik, Diyanet ve Sağlık Bakanlığı bir türlü harekete geçmedi” dedi.

CENAZESİ İÇİN UÇAK GÖNDERDİLER

Eşinin sağlığında gönderilmeyen ambulans uçağın ölümünden 60 saat sonra gönderildiğini söyleyen Güzide Uçkun, “Dünyanın her yerinden hasta taşınmasıyla övünen yetkililer, eşimin ölümünden sonra uçak gönderdi. Eşimin tedavisi Türkiye’de yapılsaydı halen hayatta olabilirdi. İhmali bulunan yetkililerin cezalandırılmasını istiyorum” diye konuştu.