Bursa'da yaşanan sel baskınları 5 ilçe 43 köyde hasara yol açtı. Bunlardan en büyüğü ise Kestel'in Dudaklı köyünde yaşandı. Dağlardan gelen sel köyü savaş alanına çevirdi. Köyde hasar görmedik ev yok denecek kadar az.

Evleri, traktör ve otomobilleri çamurun içinde kalan Dudaklı köyü sakinleri o anları şöyle anlattı:

DAĞLARDAN KAYALARI KÖYE SÜRÜKLEDİ 

İBRAHİM SÖNER: Sel koca koca taşları getirdi. Evimin bahçe kapısını kaçmaya çalıştım sel suları bahçeye ve evin alt katına doldu. Kendimizi zor kurtardık boğulmaktan. Evin üst katına çıkarak kurtulduk.

HASAN ESEN: Sağanak ve dolu yağışı köyü 20 dakikada perişan etti. Daha önce hiç böyle birşeyle karşılaşmadık. Dere yatağının ağzının başka yere bağlanmasını istiyoruz.

[caption id="attachment_5887497" align="alignnone" width="880"] Sel suları yollarda döşeli parke taşlarını söküp, araçları önüne katarak köyün içinde oradan oraya sürükledi. (FOTO: DHA)[/caption]

NECLA TAŞIR: Damarlar babalar günü için kutlamaya gelmişlerdi. Dolu yağıyordu daha sonra bana eve girmemi söyledi ailem. O sıra da kapıdan içeri giren su beni salona savurdu. Damadım pencereyi açtı. O sırada su yutmuşum boğulacağım zannettim. Daha sonra pencereden çıkarak kurtulduk.

AYKUT SAĞDIÇ: Saat 18.00 sıralarında yağmur yağmaya başladı. Yağmurla beraber heyelan geldi. Arabaları traktörler alıp götürdü. Bu arada evde bulunan 24 yaşındaki engelli Rabia Akbaba hayatını kaybetti. Ailesi ise sürüklendi biz çekip aldık suyun içinden.

 

 

KAPANAN YOL EKİPLERCE AÇILIYOR 

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ekiplerine ait iş makineleri ve BUSKİ ekipleri sel sularının getirdiği toprak ve kaya parçaları temizlenerek, kapanan yolları açmaya devam ediyor.

SOYLU VE PAKDEMİRLİ KÖYE GELDİ 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sel felaketinin yaşandığı Dudaklı’da incelemelerde bulunarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Pakdemirli, “Beş ilçe, 43 köy ve 25 bin 650 dekar alan zarar görmüş gözüküyor. 17 küçükbaş ve 58 tane arı kovanı telef oldu” dedi.

[caption id="attachment_5888209" align="alignnone" width="1200"] (FOTO: SÖZCÜ)[/caption]

SOYLU: DERYA’YI BULMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Süleyman Soylu ise “Kader kızımız hayatı burada kaybetti. Biraz sonra cenazesini kılacağız. Allahtan rahmet diliyoruz. Diğer taraftan aynı aileden 5 kişi sele kapıldı.

Bunlardan dördü Medine Bilen, Nazire Bilen, Ahmet Bilen ve Türkan Bilen'e ulaşıldı. Onlara da Allah'tan rahmet diliyorum. Derya’nın araması devam ediyor” diye konuştu.

BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ 

Bursa’da sel felaketinin yaşandığı Kestel ilçesinde binlerce dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı. Meyve bahçelerinde sel suları ağaçların boyunu aşarken, ekili sebzelerin tamamı büyük zarar gördü.

2016 yılında dönemin AKP'li Belediye Başkanı Recep Altepe'nin, sel felaketine neden olan Mandıras Deresi ile ilgili ıslah çalışmalarında sona geldiklerini duyurduğu ve bölgede artık bir sel tehlikesinin kalmadığını söylediği ortaya çıktı.

Türkiye'nin konuştuğu Bursa'daki sel felaketinde, Narlıdere ve Dudaklı köyünde yaşanan can kayıpları Mandıras Deresi'nin taşması sonucu oluştu.

[caption id="attachment_5888153" align="alignnone" width="1200"] (FOTO: İHA)[/caption]

SEL TEHLİKESİ ORTADAN KALKTI AÇIKLAMASI

Ölümlere neden o dere ile ilgili 2016 yılında dönemin AKP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin derenin ıslah edildiğini ve sel tehlikesinin ortadan kalktığını duyurduğu ortaya çıktı.

Yine sel felaketinin merkezi Kestel'de dönemin Belediye Başkanı Yener Acar'ın da aynı tarihte "Bu tehlike artık tamamen ortadan kalkmış oluyor" dediği ve ıslah çalışmalarından dolayı Altepe'ye teşekkür ettiği öğrenildi.

ALTYAPIYA 1 MİLYAR 300 MİLYON TL

2016 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir basın açıklamasında yer alan ifadelere göre altyapı çalışmalarına 1 milyar 300 milyon TL'nin, bugün sel felaketine neden olan Mandıras Deresi'nin ıslahı için 5 milyon TL harcandığı da ortaya çıktı.

[caption id="attachment_5888211" align="alignnone" width="960"] (FOTO: SÖZCÜ)[/caption]


METEOROLOJİ'DEN BURSA İÇİN 'SARI UYARI'


Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bursa'da kuvvetli yağış beklendiğini açıklayıp bugün 13.00'dan 19.00'a kadar geçerli olmak üzere 'sarı' uyarı verdi. Yapılan açıklamada "Yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.