Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Saat 19.40 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 100.577" ifadesini kullandı.



Mültecilerin Yunanistan'a geçişi ile ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı da açıklama yaptı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* Avrupa’ya geçmek üzere lastik botlarla denize açılan göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atabilecek her türlü olumsuzluğa karşı gece gündüz hazırlıklı durumda bekliyoruz.

* Deniz yolu ile Yunanistan’a geçmek üzere denize açılan göçmenler, Yunanistan karasularına girdiklerinde, Yunan Sahil Güvenlik Botları tarafından orta hatta sürükleniyor, göçmenlerin botlarının benzin hortumları kesilerek hareket etmelerine engel olunuyor.

* Denizin ortasında hareketsiz halde kalan ve olumsuz deniz koşullarında çaresizliğe terk edilen göçmenlere Sahil Güvenlik Teşkilatı olarak el uzatıyoruz, yaşanan tüm gelişmelere rağmen onları yalnızlığa terk etmiyoruz.



YUNANİSTAN MÜLTECİLERİ ALMIYOR

Türkiye’nin kapıları açmasının ardından Avrupa hayaliyle yola düşen mültecilerin, zorlu mücadelenin ardından deniz yoluyla Kuşadası, Çeşme ve Ayvalık bölgelerinden Yunan adalarına ulaşmalarına rağmen insanlık dışı uygulamalarla karşılaşıyor.

Sisam, Sakız ve Midilli gibi Yunan adalarına deniz yoluyla ve botlarla ulaşan mültecilerin, Yunanlar tarafından kıyıya çıkmasına izin verilmiyor. Polisin dışında Yunanların da mültecileri almamak için olaylara müdahale etmesi dikkat çekiyor.

[caption id="attachment_5654723" align="alignnone" width="660"] FOTO: İHA[/caption]

SES VE GAZ BOMBALARIYLA MÜDAHALE

Yunan askerleri, sınırı geçmek isteyen düzensiz mültecilere biber gazı ve ses bombası ile sert müdahale etti. Mülteci grubun içerisinde onlarca bebek, çocuk ve kadının olmasına rağmen Yunan güvenlik güçlerinin Kastanies Sınır Kapısı'nda sert müdahalesi devam ediyor.

Mülteciler arasında bulunan çocuk ve kadınlar nispeten güvenli bir alanda beklerken, gençler ve erkekler sınırda bekleyişlerini sürdürüyor. Öte yandan, sınırın sıfır noktasında Yunan zulmü havadan drone ile görüntülendi.

[caption id="attachment_5654724" align="alignnone" width="660"] FOTO: İHA[/caption]

İdlib'de 27 Şubat'ta rejimin düzenlediği hava saldırısı sonucu 36 asker şehit düştü. Saldırının ardından Ankara, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri sınırda durdurmama kararı almıştı. (İHA)

[old_news_related_template title="Yunanistan'dan skandal mesaj: Mültecileri telefonla uyarıyorlar" desc="Reuters'ın son dakika gelişmesi olarak servis ettiği haberde, son 48 saattir yoğunlaşan mülteci akınına karşılık Atina yönetiminin yeni bir uygulamaya başladığı ortaya çıktı. Yunan hükümetinden bir kaynak, 'Yunanistan hükümeti Meriç sınırına gelen mültecilere SMS atarak sınırı geçmemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Sınır güvenliğinin maksimumda olduğunu söylüyorlar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/01/iecrop/pazarkule-reuters-1_16_9_1583066750.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-yunanistandan-skandal-mesaj-multecileri-telefonla-uyariyorlar-5654432/"]

[old_news_related_template title="Uluslararası ajanslar bu kareleri paylaştı: Türkiye'den giden mülteciler Midilli'de" desc="İdlib'de yaşanan hain saldırının ardından Ankara'nın, sınırları açma kararı sonrasında Reuters haber ajansı mültecilerin bugün de Midilli'ye ulaştığını aktardı. Ajans, şişme botlarla Ege Denizi'ni geçen mültecilerin Midilli'ye ulaştığını duyurdu. Ajans, mültecilerin Suriye, Irak, Afganistan ve Pakistan'dan geldiğini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/01/iecrop/suriye1-reuters_16_9_1583048658.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-uluslararasi-ajanslar-bu-kareleri-paylasti-turkiyeden-giden-multeciler-midillide-5654188/"]