Cumhuriyet'in ilanından kısa bir süre sonra o dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlere neden olan verem hastalarının tedavi ve rehabilitasyonu için büyük fedakarlıklarla inşa edilerek açılan Heybeliada Sanatoryumu'nun 200 dönümlük arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine TTB de tepki gösterdi.

MİRASYEDİ ANLAYIŞ

Heybeliada Sanatoryumu'nun önce atıl duruma getirildiği belirtilen TTB açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

*Böylesine değerli bir sağlık kurumunun türlü bahanelerle önce atıl hale sokulup çürümeye terk edilmesi şimdi de kuruluş amacıyla hiçbir ilgisi olmayan kurumlara tahsis edilmesi ülkeyi yönetenlerin sağlığa bakışının özetidir.

*Bu mirasyedi anlayış mevcut birikimi talan etmek, yeni sağlık tesislerinde ise hepimizi milyarlık borç altında bırakmak üzerine kuruludur.

ŞEHİR HASTANELERİNE ELEŞTİRİ

TTB açıklamasında, AKP hükümetlerinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın ve kamu özel işbirliği, yöntemli milyarlık kiralara neden olan şehir hastanelerinin COVID-19 salgını ile insanı değil sermaye ve kârı öncelediği açıkça görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Heybeliada Sanatoryumu ile birlikte İstanbul’da Haydarpaşa, Şişli Etfal ve Haseki EAH başta olmak üzere onlarca şehir içi kamu hastanesinin tasfiye edilmesi planı ve sonuçları teşhir edilmiş oldu. Milyar dolarlık borç bırakan 'Şehir Hastaneleri' ile geleceğimizi, Heybeliada Sanatoryumu’nu gasp ederek geçmişten gelen değerlerimizi yok etmenize izin vermeyeceğiz” görüşleri dile getirildi.

TTB Heybeliada Sanatoryumu'nun sağlık ile ilgili değişik fonksiyonları yerine getirmek üzere yeniden yapılandırılarak korunması gerektiğini belirtti.

[old_news_related_template title="Kaftancıoğlu, Heybeliada Sanatoryumu için iktidara çağrıda bulundu" desc="Türkiye'nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924’te Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle kurulan ve verem hastalarının tedavi edildiği Heybeliada Sanatoryumu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. 2005 yılında kapatılan sanatoryum ile ilgili yeniden sağlık alanında hizmet vermesi için yapılan tüm başvurular ise reddedildi. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da söz konusu tahsis işlemine tepki göstererek “Kuruluş amacı belli olan tarihi bir yapının, amacı dışında bir kuruma devredilmesi kabul edilemez. Yaklaşık 80 yıl bu ülkeye hizmet etmiş ve bugün de ihtiyacı hissedilen bir sağlık merkezi neden Diyanet’e devrediliyor? İktidar hem kültürel ve tarihi mirasımıza ihanet ediyor hem de halkın talep ve ihtiyaçlarını görmezden geliyor” dedi.“TÜM HUKUKİ HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”İktidara çağrıda bulunan Kaftancıoğlu, Heybeliada Sanatoryumu’nun bulunduğu alanın pandemi hastanesi, sağlık çalışanları için dinlenme tesisi ve müze olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Heybeliada Sanatoryumu’nun amacı dışında kullanılmasını önlemek amacıyla tüm hukuki haklarını kullanacaklarını açıklayan Kaftancıoğlu, “Sağlık çalışanlarımızın canları pahasına salgınla mücadele ettiği bu zor günlerde Heybeliada Sanatoryumu sağlık çalışanlarımız için dinlenme tesisi olsun. Aynı zamanda sağlık merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılsın. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 80 yıl pandemi hastanesi olan bir alanda verebileceği bir hizmet yok. Burası aslına uygun şekilde hem sağlık emekçilerimiz hem de halkımızın tamamı için kullanıma açılmalı. Bu sanatoryum ülkemiz ve İstanbul için tarihi ve kültürel bir miras. Biz bu tarihi mirasın ranta kurban gitmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ben bir kez daha Adalar ve İstanbul halkımızı sahibi oldukları bu değerleri korumaya davet ediyorum” diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/07/iecrop/detay-kopya-5_16_9_1599471957.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kaftancioglu-heybeliada-sanatoryumu-icin-iktidara-cagrida-bulundu-6026593/"]