ABD'nin saygın sağlık kurumlarından Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü'nde görevli profesör doktor William Schaffner, açıklamalarda bulundu.

Corona virüsünün mutasyona uğramış versiyonlarının yayılması ile ilgili uyarıda bulunan Schaffner, "Herkes aşı olmak zorunda çünkü aşı olmayan insanlar sadece kendilerine değil, bütün insanlara zarar veriyorlar. Aşı olmayanlar başka insanları da riske atıyor" dedi.

CNN'e açıklama yapan bilim insanı, "Aşı olmayanlar, potansiyel olarak corona virüsü varyant fabrikası gibidir. Ne kadar çok insan aşı olmazsa, bu virüsün katlanrak artması riski de artıyor. Varyant insan bedeninden insan bedenine taşındığında daha da ciddi mutasyonlara uğrayabilir. Bütün virüsler mutasyona uğrar, değişir ve evrim geçirir" dedi.

"YAYILIRSA MUTASYONA UĞRAR"

Schaffner, "Virüslerin yaşadığı değişimler yeni bir durum değil. Bazı durumlarda virüsler zayıflayabilir. Fakat bazen de virüs kendi avantajına olacak şekilde mutasyona uğrayabilir. Örneğin daha kolay bulaşabilir ya da daha hızlı çoğalabilir ya da çok farklı sağlık geçmişine sahip olan insanları etkileyebilir. Mutasyona uğrayarak diğer virüslerden daha avantajlı konuma gelen virüsler bir süre sonra çoğunluk olur ve daha da hızla yayılır. Eğer mutasyon başarılı olursa bu bir varyant halini alır" dedi.

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Okulu'nda mikrobiyolog olan Andrew Pekosz, "Mutasyonlar arttıkça, virüsün insanlar arasında yayılması da kolaylaşıyor" dedi. Bilim insanları, "Virüsün değişime uğradığı her an ona mutasyon için farklı platformlar sağlıyor. Şimdi daha hızlı yayılan virüsler var. Yayılamayan virüsler mutasyona uğrayamaz" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Corona virüsünde Lambda varyantı endişesi: Daha hızlı bulaşıyor ve çözmek daha zor" desc="Dünya çapında 4 milyona yakın insanın ölümüne sebep olan corona virüsü mutasyona uğrayarak korku salmaya devam ediyor... Delta varyantıyla mücadele eden bilim insanları ilk olarak Peru'da tespit edilen ve onlarca ülkeye yayılan Lambda varyantını çözmeye çalışıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/02/iecrop/hastane-reuters_16_9_1625207972.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusunde-lambda-varyanti-endisesi-6517239/"]

[old_news_related_template title="Delta varyantı kabusu sürüyor: Çocuklarınıza aşı yaptırın uyarısı" desc="Corona virüsü salgınının ilk olarak Hindistan'da görülen mutasyonu Delta varyantı ile ilgili bilinmezler ve endişeler katlanarak artmaya devam ediyor. ABD'de yetkililer, 'Delta varyantını anlayana kadar maske takılmalı' derken, okulların açılmasına ramak kala çocukların aşılanması gerektiği tavsiye edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/30/iecrop/delta-reuters_16_9_1625036846.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/delta-varyanti-kabusu-suruyor-cocuklariniza-asi-yaptirin-uyarisi-6513373/"]

[old_news_related_template title="Avrupa İlaç Dairesi: BioNTech/Pfizer Delta varyantına karşı koruyor" desc="Avrupa Birliği'nin ilaç denetleme kurumu EMA, bugün yaptığı açıklamada mRNA teknolojisi kullanılan aşıların Delta varyantına karşı koruma sağladığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/01/iecrop/asi-reuters6_16_9_1625148221.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-ilac-dairesi-biontech-pfizer-delta-varyantina-karsi-koruyor-6516224/"]