CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, patates üreticilerinin sorunlarını dinlemek için Bağlama kasabasına gitti. Çiftçi tarlasındaki patatesi satamamaktan şikayet etti.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın paylaştığı görüntülerdeki çiftçi, satış yapamadığı için de borçlarını ödeyemediğini söyledi.

“TARIM BAKANI'NIN YA BİLGİSİ YOK YA DA BU İŞİ BIRAKSIN”


Durumlarının perişan olduğunu söyleyen çiftçi, “Burada çiftçinin hali perişan, ben burada 10 senede battım arkadaş ya. Bir tane patatesimiz para etmedi. Bu kadar da olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ya bilgisi yok ya da bilgileri iletmiyorlar ona. Bilgisi olsa belki buna bir el atar yani. Bu kadar vicdansız değildir Cumhurbaşkanı. Tarım Bakanı'nın ya bu işlerde bilgisi yok ya da bu işi bıraksın arkadaş ya. Vallahi battık, Allah çarpsın battık. Ben de Ak Parti’li değil miyim, maraba mıyım ben?” diye isyan etti.


“CUMHURBAŞKANIM LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN”


“5 senedir burada bir oy veriyorum, bütün millete rezil oldum” diyen çiftçi, “Allah çarpsın battık ya. Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bizim sesimizi duyun. Vallahi battık billahi battık. İstanbul’daki dükkanımı da batırdım, buradaki dükkanımı da batırdım. Bizim Niğde milletvekillerinin ikisi de oturuyor, makamından çıkmıyor. Bir milletvekili var göbeğini yırtıyor, Allah razı olsun ondan. Bir o sesini çıkarıyor.” sözleriyle yaşadığı sorunları dile getirdi.

“PATATESLERİMİZ ÇÖPE GİTTİ”


Çiftçi, şu sözlerle dert yanmaya devam etti:

“Allah rızası için yapmayın. Çiftçi patatesini kaldırırsa; mobilya alır, araba alır, arsa alır, ev alır, altın alır, her şeyi alır. Burada çiftçiyi batırdın mı bir şey yapamazsın. Geçen sene ithal, dışardan mal geldi o malları sattık, bizim patateslerimiz çöpe gitti. Tanzim kuruldu, halde bizi bitirdiler. Artık bizim sesimizi duyun Allah rızası için ya. Ne borç ödeyebildim ne borç ödeyebilirim yani. Ödeyemem ya. Mümkün değil, kimse kusura bakmasın. Para kazanırsam borç öderim, kazanamazsam nasıl ödeyeyim?”

[old_news_related_template title="Türk tarımı iflas noktasına geldi! Bursalı çiftçi 3 bin 800 meyve ağacını kökünden kesti" desc="Türk tarımı artan maliyetler nedeniyle iflas noktasına geldi! Bu haber kişisel bir haber değil aslında Türk tarımının bir özeti... Çiftçi Hüseyin Kaya yıllarca çalışıp çabaladığı ve özenle yetiştirdiği şeftali ağaçlarını bir nefeste kesti. Neden mi? Çünkü artan maliyetlere daha fazla dayanamadı. Ayrıca Anadolu'da bunu yapan tek kişi Çiftçi Kaya da değil. Türkiye'nin bir çok yerinde çiftçilik yapan vatandaşlar artan maliyetler nediyle ya ineğini yada yetiştirdiği ağaçları kesiyor. Tavuk üreticileri yem fiyatları nedeniyle tavuklarına yem veremez hale geldiğinden onlar da çareyi tavuklarını kesmekte arıyor. Çiftçi Kaya, arkadan gelen yeni neslin çiftçilik yapmak istemediğini böyle giderse 10 yıl içinde çiftçinin kalmayacağını söylüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/18/iecrop/resim1_8658146_16_9_1560845837.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/turk-tarimi-iflas-noktasina-geldi-3-bin-800-meyva-agacini-kokunden-kesti-5183267/"]

“DIŞ ÜLKELERİN ÇİFTÇİLERİ KALKINDI, BİZ BATTIK”


Bir diğer çiftçi ise elindeki 4 büyük boy patates ve bir küçük boy patatesle, yaşadığı ekonomik sıkıntıları anlattı.

İlk önce sırayla elindeki 3 tane büyük boy patatesi gösteren çiftçi, “Şu, elektrik ödemesi. Şu, işçi parası. Şu, ilaç parası. Şu, gübre parası” dedi. Daha sonra elindeki küçük boy patatesi göstererek, “Şu da bize kalıyor, bunu da satamıyoruz, 50 kuruş, 40 kuruş… Ne olacak bu çiftçinin hali? Tarım bakanı ‘çiftçi halinden memnun’ diyor. Onlara göre çiftçi halinden memnun. Çiftçiyi batırdılar. Dış ülkelerin çiftçileri kalkındı, biz battık” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="AKP'nin kalesinde çiftçi temsilcilerinden isyan!" desc="Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli bir pay sahibi olan Konya'da merkez ve ilçe ziraat oda başkanları iktidarın tarım politikalarına karşı ortak ses yükseltti. Çiftçinin artan maliyetlerine siyasilerin sessiz kaldığından yakınan ziraat oda başkanları çiftçilerin zor durumda olduğunu ve üretimden çekilmeye başladığını savundu. Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, 'Tarımsal üretim düşüyor dememize rağmen siyasiler suskunluğunu koruyor. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarım politikalarında sorunlar var' diyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/20/iecrop/resimid_9148515_16_9_1566298831.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/akpnin-kalesinde-ciftci-temsilcilerinden-isyan-5290829/"]