BM insan hakları uzmanlarından yapılan ortak yazılı açıklamada, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana Ukraynalı mültecilerin durumu değerlendirildi.

"SON DERECE KORUNAKSIZLAR"

Açıklamada, Ukrayna nüfusunun üçte birinin savaşın başlamasından sonra ülkeyi terk ettiği vurgulanarak çok sayıda kadın, çocuk, yaşlı ve engelli mültecinin son derece korunaksız halde bulunduğu bildirildi.

Mülteciler ve ailelerini korumanın uluslararası hukukun gereği olduğu ve çocukların korunmasına özel ihtimam gösterilmesi gerektiği kaydedildi.

UKRAYNA'DA BİNLERCE AİLE ELEKTRİKSİZ KALDI

Öte yandan, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'daki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği füze saldırıları sonucu binlerce ailenin elektrik ve iletişim imkanından yoksun kaldığını bildirdi.

OCHA'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırılarının Ukrayna'daki insani yardım faaliyetlerini de aksattığı belirtilerek, insani yardım ihtiyacının olduğu bölgelere BM'ye bağlı kuruluşların yardım ulaştıramadığının altı çizildi.

Açıklamada, BM ve bölgedeki insani yardım ortaklarının Ukrayna'da kalarak insani yardım faaliyetlerini sürdürmeye kararlı olduğu vurgusu yapıldı. AA

[old_news_related_template title="'Putin Avrupa'ya enerji füzesi fırlattı' diyen Michel'den AB üyelerine çağrı" desc="Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, üye ülkelerin bu yılın ilk yarısında 380 milyar euroluk enerji ithal ettiğini bildirdi. Putin'in Ukrayna'da başlattığı savaşla Avrupa'ya bir 'enerji füzesi' fırlattığını belirten Michel, üye ülkelere acil çağrıda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/10/iecrop/michel-reuters_16_9_1620475048_16_9_1665423391.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/putin-avrupaya-enerji-fuzesi-firlatti-diyen-michelden-ab-uyelerine-cagri-7411076/"]

[old_news_related_template title="Putin'in yeni hamlesi BM'de derin şok etkisi yarattı" desc="Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, sivil kayıpların yaşandığı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni füze saldırıları karşısında “derin bir şok” yaşadığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/10/iecrop/fuze_16_9_1665419599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putinin-yeni-hamlesi-bmde-derin-sok-etkisi-yaratti-7411038/"]