Çekya’da zorunlu aşılama kararnamesinin iptalinin ardından Covid-19 önemleri kapsamında tedbirler hafifletildi. Çekya Yüksek İdare Mahkemesi Daire Başkanı Petr Mikes düzenlediği basın toplantısında, Çekya’da 3 Ocak’ta yürürlüğe giren restoran, kafe, bar ve otel gibi yerlere aşı olmamış ya da daha önce Covid-19 hastalığı geçirmemiş kişilerin girişini engelleyen uygulamanın kaldırıldığını duyurdu.

"ALINACAK TEDBİRLER VATANDAŞLARI ASLA AŞILAMAYA ZORLAMAMALIDIR"

Mikes, “Bakanlık, restoran, kafe, bar ve otel gibi yerlerde dezenfektan kullanımı veya koltukların konumu gibi teknik bir önlem olmadığı sürece bu tür iş yerlerinin girişlerinde kısıtlamaya gidemez. Bu uygulamanın mevcut Covid-19 salgın yasası içerisinde hiçbir dayanağı yoktur. Bu durum için Sağlık Bakanlığına bir hafta süre veriyoruz. Eğer yasada değişikliğe gidilirse uygulama devam eder” dedi.

Mikey ayrıca, “Alınacak tedbirler vatandaşları asla aşılamaya zorlamamalıdır. Aşı olmamış fakat normal bir yaşam sürmek isteyen kişilerin haklarını kısıtlayarak onları aşıya zorlamış olursunuz ki bu yasalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

"YASADA EKSİKLİKLER OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Çekya Sağlık Bakanı Vlastimil Valek ise alınan yeni karara yönelik, “Konu ile ilgili çalışmalarımız var. Bu yasayı biz çıkartmadık ve eksik olduğunu biliyoruz. Yasadaki eksikleri tamamlamak için Meclise getirdik, fakat muhalefet değişiklikleri engellemek için elinden geleni yapıyor. Eğer bu yasayı değiştirebilmiş olsaydık bunların hiçbiri yaşanmayacaktı“ dedi.

Çekya'da son 24 saatte 57 bin 195 yeni vaka tespit edilmesiyle ülkede toplam vaka sayısı 3 milyon 100 bin 462’ye yükseldi. Ülkede ayrıca 213’ü yoğun bakımda olmak üzere toplam 2 bin 653 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Son 24 saatte 17 kişinin hayatını kaybettiği Çekya’da Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 37 bin 281’e ulaştı.

[old_news_related_template title="Corona virüsü rekoru kırılıyor: Türkiye, Slovakya, Japonya, Çekya, Rusya'da acı gün" desc="2019 yılının sonunda Çin'de ortaya çıkan corona virüsü salgını endişe yaratmaya devam ediyor... Dün gece Türkiye'de vaka sayısında tarihi rekor kırılırken, Rusya, Slovakya, Çekya, Japonya gibi ülkelerde de rekor vaka sayıları duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/02/iecrop/covid-reuters_16_9_1643798594.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/corona-virusu-rekoru-kiriliyor-turkiye-slovakya-japonya-cekya-rusyada-aci-gun-6926806/"]

[old_news_related_template title="Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron uyarısı: Hepsinin yerini alıyor" desc="Dünya Sağlık Örgütü, corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan türü olan Omicron varyantıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/02/iecrop/paris-reuters_16_9_1643781350.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/dunya-saglik-orgutunden-omicron-uyarisi-hepsinin-yerini-aliyor-6925986/"]