Rus ordusunun dün Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de canlı izlediği nükleer tatbikatıyla ilgili Rusya’dan Batı’ya tehdit niteliğinde açıklamalar geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Plesetks uzay üssünden ‘Yars’ kıtalararası balistik füzeleri ve Barents Denizi’nden ‘Sineva’ balistik füzeleri fırlatıldı. Tatbikatta, havadan seyir füzelerini fırlatan ‘Tu-95MS’ tipi uzun menzilli uçakları da yer aldı” ifadelerine yer verilmişti

Rusya tatbikatı canlı olarak izlemişti.


Tatbikat kapsamında Rus ordusunun en yeni silahı olan ve Batı ülkelerini vurabilecek kapasiteye sahip olduğu belirtilen hipersonik füzeler de denenmişti.

'HARİTADAN SİLERİZ'

Tatbikatla ilgili Rus devlet televizyonunda düzenlenen bir programa katılan askeri uzman İgor Korotşenko, dünkü tatbikatı “İngiltere ve ABD’yi hedef alacak nükleer saldırıların provası” diye niteledi. Korotşenko, Rusya’nın İngiltere ve ABD’yi haritadan silebilecek güçte olduğunu ve Batı’dan Rusya’ya nükleer saldırıda bulunulması halinde en sert karşılığı vereceklerini belirtti.

Rus uzman, “Rusya’ya kim ilk saldırıyı düzenler? ABD mi, İngiltere mi? Fransa lideri Macron’un bu maceraya katılıp katılmayacağını bilmiyorum. Bence düşmana onları neyin beklediğini gösterdik” dedi. Gerekirse İngiltere’yi "okyanusun dibine gömeceklerini" kaydeden Korotşenko, “Bu mesajla kendilerine gelmeleri ve akıllarını başlarına toplamaları gerek. Bu nükleer şantaj değil saldırıya uğrarsak neyi yapabileceğimizin açık bir göstergesi” diye konuştu.

RUSYA: UYDULARI VURURUZ

Rusya’nın 8 ayı geride bırakan Ukrayna işgali Batı ve Rusya arasında büyük bir savaş ve nükleer saldırı endişelerini yıllar sonra doruğa çıkarmıştı.

Öte yandan dünkü nükleer tatbikatla Batı’ya gözdağı veren Rusya, Batı’nın ticari uydularını da vurabileceğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Birimi Direktör Yardımcısı Konstantin Vorontsov, Batı’nın uydularının Rusya’ya karşı Ukrayna ordusuna destek için kullanılmasını “kabul edilemez” diye niteledi.

Rus yetkili, Batı’nın bu tavrının “provokasyon” olduğunu savunarak savaşta Rus ordusuna karşı kullanılan uyduları hedef almanın meşru olacağını söyledi.