Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken Rus ordusunun kullandığı zırhlı araç, tank ve hava araçlarının üzerinde bulunan olan ‘Z' harfi kısa sürede Rus destekçilerinin propaganda aracı haline geldi. Rus yanlıları tarafından kullanılmaya başlanan Z harfi, tanklardan günlük hayata taştı, adeta savaş destekçilerinin sembolü oldu.

Almanya'dan ise Z sembolüne karşı bir adım geldi. Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına verdiği desteği sembolize etmek için Z harfini Almanya'da kullananların yargılanabileceğini söyledi.

Putin’in ‘Z tişörtleri’ satışa çıktı: ‘Savaştan çıkar sağlıyorlar’

Federal hükümetin İçişleri Bakanlığı sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada, Bavyera ve Aşağı Saksonya'nın bu tür eylemleri cezalandıracaklarını açıklamalarının ardından, benzer uygulamaların tüm ülkede geçerli olacağını ve Rusya'nın saldırganlığını desteklemek için kullanılan Z sembollerinin araştırılacağını söyledi.

'Z HARFİ ELBETTE YASAK DEĞİL ANCAK...'

İçişleri Bakanlığı sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, "Z harfi elbette yasak değil, ancak münferit durumlarda kullanımı Rusya'nın saldırganlık savaşını desteklediği anlamına gelebilir" dedi. Sözcü,  "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali bir suç eylemidir ve bu saldırganlığı alenen onaylayan kişinin kedisi de kovuşturmaya tabi tutabilir." dedi.

Ukrayna'da ilerleyen Rus tanklarında 'Z' gizemi - Son dakika dünya haberleri – Sözcü

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Marek Wede "Federal güvenlik makamları bu konuyu araştırmaya başladı ve bu bağlamda, birkaç federal devletin de münferit vakalarda bunun bir suç olup olmadığını inceleyecek ve buna göre hareket edecekler." dedi.

Rusya’nın Ukrayna'da kullandığı zırhlı araç, tank ve hava araçlarının üzerinde bulunan Z harfi uzun süre merak konusu olmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı, tankların üzerinde yazılı olan ‘Z' ve ‘V' harflerinin ‘Zafer ve Görev tamamlanacak’ anlamlarına geldiğini duyurmuştu. Birçok kaynak, ordunun batı kanadını temsil ettiği için “Zapad” kelimesinin baş harfi “Z”nin araçların üstüne yazılı olduğunu, ‘V' harfinin ise doğu kanadını temsil ettiğini iddia etmişti.

[old_news_related_template title="Almanya vatandaşlarına 15 milyar euro dağıtacak" desc="Corona virüsü salgının ardından Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, Avrupalıları ekonomik olarak zorlamaya başladı. Özellikle akaryakıt ve gıda fiyatları yükseldi. AB’nin en büyük ülkesi olan Almanya, halkın azalan ekonomik gücüne katkı sağlamak için '15 milyar Euro’luk destek paketi' açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/25/iecrop/almanya-depo_16_9_1648181856.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-vatandaslarina-15-milyar-euro-dagitacak-7032593/"]

[old_news_related_template title="Sosyal medyada gündeme gelmişti: Ukrayna'daki apartmanlarda görünen gizemli ışıklar ve işaretler ne anlama geliyor?" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde birinci ay geride kalırken, Rus güçleri ve Kremlin yanlısı sabotajcıların Putin’in birliklerine yardım etmek için binaları işaretlediği iddiası yeniden gündeme geldi. Liman kenti Odesa'da bina ve sokaklarda görülen işaretler üzerine halk harekete geçti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/27/iecrop/123894128_spypatrolgraffiti-1_16_9_1648373100.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/sosyal-medyada-gundeme-gelmisti-ukraynadaki-apartmanlarda-gorunen-gizemli-isiklar-ve-isaretler-ne-anlama-geliyor-7036895/"]

[old_news_related_template title="Ukraynalı kadının yaşadığı dehşeti anlattı: Kocamı öldürüp, çocuklarımın önünde bana tecavüz ettiler" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında ülkeden kaçan milyonlar zorunlu yolculukları sırasında tehlikeli koşullarla karşılaşırken, seks ticareti ve insan kaçakçılığı konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor. Ülkelerinde kalanlar için ise durum daha da korkutucu... Ukraynalı milletvekili Maria Mezentseva, Rus işgali sırasında kadınların maruz bırakıldığı tecavüz dehşetini ortaya çıkardı. Kurbanın ifadesi ise yaşananların dehşet verici boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/28/iecrop/martilar_16_9_1648464431.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynali-kadinlar-yasadiklari-dehseti-anlatti-kocami-oldurup-cocuklarimin-onunde-bana-tecavuz-ettiler-7038697/"]