Ailesi Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç etmiş olan 42 yaşındaki Hint kökenli Muhafazakâr Parti lideri Rishi Sunak'ın İngiltere Başbakanı seçilmesi, pek çok Hindistanlıyı sevindirdi. En çok sevinenlerin, Sunak'a inancı üzerinden sahip çıkan Hindu milliyetçiler olması dikkat çekti.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Hindistan'ın en büyük İngilizce yayın yapan gazetesi Times of India, "gururlu bir Hindu" olan Rishi Sunak'ın İngiltere'nin yeni başbakanı olduğunu yazdı. India Today de "Başbakanlıkta Hindu Olmak" başlıklı haberinde Sunak'ın "Hindu olduğu için değil, Hindu olmasına rağmen İngiltere'de en üst düzey göreve geldiğini" belirtti.

'RISHI BEYAZLARI YÖNETECEK'

"Eski Hindistan Şirketi, İngiltere'yi yönetmeye hazırlanıyor" diyen Telegraph, Hindistan'ın büyük bölümünü paralı askerleriyle kontrol eden şirkete atıfta bulundu. Hint dilinde yayın yapan Dainik Bhaskar gazetesinin manşeti ise "Ulusa bir başka Diwali hediyesi, Hint kökenli Rishi beyazları yönetecek" oldu.

BBC, birçok Hindistanlının Sunak'ın yeni görevinin Hindistan için iyi olacağına inandığını yazdı. Sunak, Ağustos ayındaki liderlik yarışında kuzey Londra'da Hindistanlıların çoğunlukta olduğu bir etkinliği geleneksel selamlamalarla açmıştı. Konuşmasına da Hintçe başlamış ve başbakan olması halinde Hindistan ile bağları güçlendirmek için çalışacağını söylemişti.

Sunak milletvekili yemini ederken Hinduların kutsal metinlerinden Bhagvad Gita üzerine yemin etmişti. Başbakanlık Konutu'nda Diwali festivali nedeniyle lamba yakmış ve Hindistan'da din kadar tapılan kriketi sevdiğini söylemişti.

Akademisyen ve yazar Kancha Ilaiah Shepherd, Sunak'ın yükselişini "İngiliz seçmenler ve siyasi sınıf arasında, çok kültürlüğe karşı kayda değer yeni bir hoşgörü seviyesine" işaret olarak görüyor.

New York'ta yaşayan Hint yazar Salil Tripathi, Hintlerin diasporanın kariyer çizgisinden her zaman etkilendiğini söyleyerek "Yurtdışında elde edilen başarılar Hindistan'ın mükemmelliğinin kanıtı olarak görülüyor. Bu kişilerin yabancı bir ortamda başarılı olmaları özel bir gurur kaynağı" diyor.

SINIF VURGUSU

BBC'nin haberine göre bu değerlendirmelerde genellikle eksik kalan şey ise sınıf konusu. Sunak seçkin bir okulda eğitim gördü ve Oxford ve Stanford üniversitelerinde okudu. Tripathi, Hindistan'da da kurumsal başarı sahiplerinin çoğunlukla seçkin Hint üniversitelerinde okuduğunu söylüyor.

Tirpathi'ye göre, "Sunak'ın başarısı tartışmasız daha önemli, çünkü karmaşık bir sömürge geçmişine sahip bir ülkenin ve ırkçılıkla boğuşmaya devam eden bir toplumun başbakanı oldu".

[old_news_related_template title="İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu" desc="İngiltere'de Liz Truss'tan boşalan Başbakanlık koltuğuna ülkenin eski Maliye Bakanı Rishi Sunak geldi. Sunak, rakibi Penny Mordaunt'un adaylıktan çekilmesi ile ülkenin yeni Başbakanı oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/24/iecrop/indir-2022-10-24t160330.647_16_9_1666616639.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingilterenin-yeni-basbakani-rishi-sunak-oldu-7438428/"]

[old_news_related_template title="İngiltere Başbakanı Sunak'tan ilk açıklamalar" desc="İngiltere'nin yeni başbakanı Rishi Sunak açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/25/iecrop/sunak-reuters_16_9_1666695549.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltere-basbakani-sunaktan-ilk-aciklamalar-7440319/"]