Rusya ve Ukrayna arasında 3 ayı aşkın süredir devam eden savaş, tüm dünyada gıda ve enerji krizine neden oldu.

Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna'dan çıkan gemilere uyguladığı blokaj, tahıl kriziyle birlikte dünyada gıda fiyatlarının artmasına yol açtı.



Savaş sırasında, Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Berdyansk, 28 Şubat'ta Rusya kontrolüne geçti. Kentteki kontrolün sağlanmasının ardından Rusya bayraklı, 'Zhibek Zholy' isimli kuru yük gemisi, 29 Haziran'da buğday yüklü olarak Berdyansk Limanı'ndan ayrıldı.

Gemi, 1 Temmuz gecesi Sakarya'nın Karasu Limanı'na ulaştı. 140 metre uzunluğa ve 17 metre genişliğe sahip geminin taşıdığı 4 bin ton buğday, limanda indirildikten sonra TIR'larla Konya ve çevresine nakledilecek.

UKRAYNA TÜRKİYE'YE "EL KOYUN" DEMİŞTİ

24 Şubat'tan beri Rusya ve Ukrayna arasında arabulucuk çalışmalarına devam eden Ankara, tahıl krizinin çözülmesi için de bir dizi plan yapmıştı.

Dün gece ise Ukraynalı yetkililerin Türkiye'den Zhibek Zholy isimli Rus gemisine el konulmasının istendiği ortaya çıkmıştı.

Reuters'a konuşan yetkililer ve İngiliz haber ajansının ele geçirdiği belgelerde, resmi olarak bu yönde bir talimatın Türk yetkililere aktarıldığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Ukrayna'dan Türkiye'ye 'el koyun' çağrısı" desc="24 Şubat'tan beri Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, tahıl krizi de giderek büyüyor. Reuters, Ukraynalı yetkililerin Türkiye'ye gönderdiği belgelere ve yazışmalara ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/02/iecrop/gemi-vesselfinder1_16_9_1656735679.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynadan-turkiyeye-el-koyun-cagrisi-7226834/"]