Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medyadan yaptığı duyuruda 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini belirledilediklerini açıkladı.

Açıklamaya göre, gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıktı.

Paylaşımda şu ifadeler de yer aldı;

"Asgari ücrete yapılan yüzde 54,5 oranındaki artış, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansımış; böylelikle ücretli çalışanların ödeyeceği verginin azalması sağlanmıştır.

2023 yılında, uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle, tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 096 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır"

YEMEK PARASI İSTİSNA TUTARI 110 TL OLDU


Paylaşımın devamında şöyle denildi;

"Ücret geliri elde eden her bir çalışandan, yıllık 16.916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17.827,85 lira vergiyi tahsil etmeyeceğiz.

Ayrıca, bu yıl Temmuz ayında 51 liraya çıkardığımız yemek parası istisna tutarını 110 liraya, 25,5 liraya çıkardığımız yol parası istisna tutarını da 56 liraya çıkarıyoruz.

Böylece, aylık 2 bin 860 lira yemek parası ile 1.456 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olarak çalışanlara ödenebilecektir."

KREŞ YARDIMI İSTİSNA TUTARI 5004 TL


Öte yandan, bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hem gelir vergisi tarifesi hem de yardım ödemelerinde uygulanan vergi istisnalarının detaylarına yer verildi.

Ücretliler lehine Gelir Vergisi Kanununda sağlanan önemli bir diğer düzenlemenin ise kreş yardımı istisnası olduğu vurgulanarak, işverenlerce kadın hizmet erbabına her bir çocuk için yapılan aylık 3235,50 lira kreş yardımı ödemesinden gelir vergisi alınmadığı bildirildi.

2023'te kreş yardımı istisna tutarının da 5004 liraya çıkarıldığı kaydedildi.

Özetle çalışanlara mevcut maaşlarına ilave olarak yapılan yemek, yol ve kreş ödemelerindeki istisna tutarlarının arttırılması nedeniyle bu ödemelerin tamamını alan bir çalışanda vergi dışı kalan tutar aylık 9 bin 320 liraya ulaştı.

[old_news_related_template title="DİSK gelir vergisinde düzenleme talebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda" desc="Gelir vergisi oranında düzenlenme yapılması talebiyle çalışanlardan topladıkları imzaları Hazine ve Maliye Bakanlığı'na teslim eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 'Gelir vergisi oranının yüzde 10'a düşürülmesini istiyoruz' dedi. Çerkezoğlu, Çalışma Bakanlığı önüne de giderek 2023 asgari ücretine ilişkin tepkilerini dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/23/resimid_220369131_22036913.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/disk-gelir-vergisinde-duzenleme-talebiyle-hazine-ve-maliye-bakanliginda-7534052/"]

[old_news_related_template title="TÜRK-İŞ: Vergi düzenlemesi olmazsa meydanlara çıkarız" desc="Emekçilerin derdine derman olmayan bir asgari ücrete imza atmadıklarını kaydeden Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, gelir vergisi tarifesinde emekçiler lehine düzenleme istediklerini vurgulayarak, gerekirse meydanlara çıkarız mesajı verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/25/aa-20221225-29832522-29832521-turk_metal_sendikasi_genel_baskani_kavlak_eskisehirde_konustu-e1671970060924.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/turk-is-vergi-duzenlemesi-olmazsa-meydanlara-cikariz-7535259/"]

[old_news_related_template title="Hak İş'ten EYT ve gelir vergisi talebi" desc="Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, çalışanlara uygulanan gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini istedi. Arslan ayrıca, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununun da bir an evvel çözülmesini talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/17/hakis-aa_16_9_1566486217.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/hak-isten-eyt-ve-gelir-vergisi-talebi-7528871/"]