AKP’li milletvekillerinin imzasıyla Cuma günü Meclis’e sunulan 39 maddelik torba teklif tartışmalara neden oldu. Yasa teklifi gazetecilere, yaptıkları haberler nedeniyle hapis cezası getiriyor. Aynı düzenlemede daha önce vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinin kapsamı genişletiliyor.

Düzenlemeye aykırı haber yapan gazeteciler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, bin günden 2 bin güne kadar para cezası alacak. Maddenin gerekçesinde, “Bu şirketler hakkındaki itibari zedeleyici haberler, bu kuruluşlardan fon çekilişine veya bu kuruluşların mali durumlarının bozulmasına ve hatta kuruluşun sektördeki yerine bağlı olarak sektöre ve genel ekonomiye sirayet edebilecek zararların meydana gelmesine neden olabilecektir” ifadesi kullanıldı.

VERGİ CEZASI AZALACAK

Daha önce vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinin kapsamı ise genişletiliyor. Verginin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde tebliğ edilen oran, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında azaltılacak. Soruşturma anından hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilecek.

SİNDİRME POLİTİKASI

Hazırlanan yasa teklifine sert tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şunları söyledi: “Bir yandan gazetecilere haber yaptıkları için hapis cezası veriliyor, diğer yandan vergi kaçakçılarına yeni bir af getiriliyor. Düşünceyi suç olarak gören, haberi, haberciliği terör olarak gören bu anlayış, hırsızları, kaçakçıları, suçluları affediyor. Gazeteci ve siyasetçiyi darp edenleri, saldırıda bulunanları serbest bırakıp haber yapanları tutuklayan zihniyetin sindirme politikasına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”

[old_news_related_template title="Basın Özgürlüğü Raporu: Cezasızlık gazetecilere saldırıları arttırıyor" desc="CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Şubat ayında gazetecilere yönelik saldırı ve tehditlerin arttığına dikkat çeken Çakırözer, hakim karşısına çıkan 80’den fazla gazeteciden 4 gazeteciye 16 yıl 4 ay 22 gün hapis cezası verildiğini açıkladı. Çakırözer, “Cezasızlık gazetecilere yönelik tehdit ve saldırıları arttırıyor” dedi.  " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/resim2_19853727_16_9_1645277381-880x495-1_16_9_1646393164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/basin-ozgurlugu-raporu-cezasizlik-gazetecilere-saldirilari-arttiriyor-6989050/"]

[old_news_related_template title="Basın özgürlüğüne bir darbe de döviz kurundan!" desc="CHP’nin her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaştığı Basın Özgürlüğü Raporu’na döviz kurundaki artış nedeniyle uydu frekans bedellerini ödeyemeyen ve ekranlarını karartan televizyon kanalları ile gazete kağıdındaki artış nedeniyle sayfa sayıları ve eklerini azaltan gazeteler damgasını vurdu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Son bir haftada en az 5 yerel televizyon kanalı ekranlarını kapattı. Son 5 yılda 900 gazete kapandı” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/05/iecrop/8d82fc27-19b6-4d72-9876-fa61bf5c87cf_16_9_1638706846.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/basin-ozgurlugune-bir-darbe-de-doviz-kurundan-6809399/"]